El fonament estètic de la perspectiva relacional: Georg Simmel com a pensador crític
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Argumentar l’actualitat de la sociologia relacional fundada per Georg Simmel a l’inici del segle XX implica un esforç de relectura dels fonaments de la perspectiva cognoscitiva, un esforç orientat mitjançant preguntes formulades des del present. Això és el que ens proposem en aquest article i per dur-ho a terme cal desmuntar la lectura estetitzant del pensament de Simmel, que redueix la perspectiva relacional a una mera còpia de la interconnectivitat estetitzada que caracteritza les societats contemporànies. Ara bé, alliberar Simmel de l’esteticisme no vol dir deixar de banda la seva preocupació estètica, sinó reubicar-la i trobar, doncs, una nova manera de pensar la relació amb la seva sociologia. A través d’una proposta de lectura de l’origen estètic de la perspectiva cognoscitiva simmeliana, aspirem a recompondre el caràcter crític que els conceptes del sociòleg berlinès corren el risc de perdre si són llegits com a traços d’un pinzell modernista.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a Digithum estan subjectes a una llicència Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/4.0, l'autor/a reté el copyright. Així doncs, es permet la còpia, distribució, comunicació pública, obres derivades i usos comercials dels continguts de la revista sempre que se'n citi la font (Digithum), l'autor de l'article i la institució que els publica (UOC, UdeA), tal com consta en la citació recomanada inclosa en cada article.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a Copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
Declaro que sóc l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Lucía Wegelin, Universitat de Buenos Aires
Lucía Wegelin és doctora en ciències socials per la Universitat de Buenos Aires i llicenciada en Sociologia per la mateixa universitat. Des de l’any 2010 treballa com a docent a l’àrea de teoria social de la carrera de Sociologia de la UBA en la matèria “Georg Simmel. La cosificación de las sociedades modernas”. Ha obtingut les beques internet de doctorat (2010-2015) i de post-doctorat (2016-2018) del CONICET, actualment amb el projecte “El individuo como promesa. Contribuciones de G. Simmel y T. Adorno para una crítica de la ideología del individualismo estetizado contemporáneo”. A més, participa en diversos projectes d’investigació col·l3ctius com el projecte PIP-CONICET titulat “Dilemas de la democracia (y el capitalismo) en la Argentina: un estudio de las transformaciones sociales y las reconfiguraciones ideológicas”, dirigit pel Dr. Ezequiel Ipar, i el projecte UBACYT titulat “Dinero y personalidad. El caso de los trabajadores ávidos por acumular”, dirigit pel Dr. Esteban Vernik.