Entre la memòria viscuda i l’arxivada: com els arxius digitals poden narrar la història

Main Article Content

Katja Müller

Els arxius digitals, tal com són creats pels grups d'interès de l'Índia, realitzen la doble tasca d'incorporar pràctiques de memòria viscuda i d'emmagatzemar informació d'arxiu. Aquests arxius afirmen categòricament que preserven el passat i que involucren de forma activa els usuaris com a consumidors proactius (prosumer) a la xarxa. Aquests interactuen creant i compartint el contingut dels arxius digitals. Dos arxius digitals indis ens serviran per il·lustrar com es produeixen aquests processos. Aquests arxius constitueixen, doncs, espais digitals que exploren la divisòria que separa els lieux de mémoire dels milieux de mémoire, conceptes convencionals que distingeixen la història de la memòria. No obstant això, al mateix temps, aquests arxius es basen en idees sobre la història i la memòria que reinventen la noció dels arxius com a veus autoritàries.

Paraules clau
arxius digitals, memòria, història, Índia

Article Details

Com citar
Müller, Katja. “Entre la memòria viscuda i l’arxivada: com els arxius digitals poden narrar la història”. Digithum, no. 19, pp. 11-18, doi:10.7238/d.v0i19.3085.
Biografia de l'autor/a

Katja Müller, Martin Luther University Halle-Wittenberg

La Dra. Katja Müller és investigadora i coordinadora d’investigació del Centre d’Estudis Interdisciplinaris (ZIRS) de la Universitat Martin Luther de Halle-Wittenberg (Alemanya). És especialista en antropologia visual i museus etnogràfics i actualment està treballant sobre els impactes dels processos digitals relacionals amb els arxius de l’Índia.