El Leviatan emocional: com tracten els “buròcrates de carrer” les víctimes del tràfic de persones

Main Article Content

Julia Leser
Rebecca Pates
Anne Dölemeyer

Entenent el terme “víctima del tràfic de persones” com una classificació, en el sentit proposat per Ian Hacking (1999), estudiem les pràctiques institucionals corrents orientades a la classificació dels treballadors sexuals migrants com a “víctimes del tràfic de persones” tant en comissaries de policia i centres d’atenció a les víctimes com en processos judicials a Alemanya. En la tradició de l'etnografia de l'estat (Lipsky 1980, Dubois 2010) considerem que les pràctiques dels anomenats “buròcrates de carrer” no es limiten a executar polítiques i lleis d’àmbit nacional, sinó que més aviat són les primeres a generar una veritable acció governamental. Així doncs, cal comprendre i analitzar les pràctiques institucionals dins d'un context burocràtic amb cossos emergents i desplegats, de coneixement i discurs híbrids, que són efecte i alhora productores de subjectivacions amb un profund arrelament emocional. Les emocions i creences dels buròcrates donen forma als processos d'identificació i al tracte de les víctimes del tràfic de persones. Així, en lloc de constituir una autoritat racional weberiana, que resol els problemes basant-se exclusivament en directrius organitzatives i jurídiques, el buròcrata del nostre estudi sembla actuar d’acord amb formes de coneixement que sempre estan adscrites a un entorn social específic. Aquest fet canvia, a perer nostre, la imatge de la governança. Per tant, prendrem en consideració pràctiques de governança basades en lògiques de l'emoció i en racionalitats afectives en el marc dels discursos estatals emergents i de la "política de la compassió" (Aradau 2004), pràctiques que, a més, ofereixen una nova perspectiva sobre com cal estudiar el paper de les emocions, els valors i els afectes en les pràctiques jurídiques i burocràtiques de classificació.

Paraules clau
emocions en burocràcies, gestió d‘emocions, etnografia de l‘estat, teoria política, política de les emocions, subjectivació

Article Details

Com citar
Leser, Julia et al. “El Leviatan emocional: com tracten els ‘buròcrates de carrer’ les víctimes del tràfic de persones”. Digithum, no. 19, pp. 19-36, doi:10.7238/d.v0i19.3088.
Biografies de l'autor/a

Julia Leser, Universitat de Leipzig

Julia Leser és llicenciada en ciències polítiques i estudis japonesos per la Universitat de Leipzig i la Universitat Waseda de Tokio. Actualment treballa com a investigadora al departament de ciències polítiques de la Universitat de Leipzig (Alemanya), on imparteix cursos sobre temes de seguretat i pràctiques policials. Leser també participa en el projecte de recerca ProsCrim: institucionalitzar la tracta de persones, finançat pel Consell Nacional de la Investigació d’Alemanya, dins el qual porta a terme la seva tesi doctoral sobre tècniques de maneig de les emocions a les burocràcies i agències policials. Els seus interessos de recerca se centren en el control governamental de la migració, la prostitució i la tracta de persones, així com els processos de transformació de l’estatalitat, la seguretat nacional i la policia. 

Rebecca Pates, Universitat de Leipzig

Rebecca Pates és professora de Teoria Política de la Universitat de Leipzig. Es va llicenciar en filosofia i llengües modernes a la Universitat d’Oxford i es va doctorar en filosofia a la Universitat MacGill. Les seves principals àrees d’interès en recerca s´on les teories de l’estat, específicament l’estat en els documents. Actualment coordina dos projectes d’investigació, el projecte  En la actualidad coordina dos proyectos de investigación, el proyecto ProsCrim: institucionalitzar la tracta de persones, finançat pel Consell Nacional de la Investigació d’Alemanya, i un projecte sobre “El (des)ordre de les cadenes de documents.”

Anne Dölemeyer, Universitat de Leipzig

Anne Dölemeyer és llicenciada i doctora en ciències polítiques per la Universitat de Leipzig. Actualment treballa en el projecte d’investigació ProsCrim: institucionalitzar la tracta de persones, finançat pel Consell Nacional de la Investigació d’Alemanya.  Les seves àrees d’interès en recerca inclouen l’etnografia política de l’estat, la participació i representació política i els estudis crítics de documents (especialment la cartografia crítica). La seva tesis doctoral versa sobre les tècniques de representació i participació en la reconstrucció de New Orleans, després de l’huracà Katrina. Entre les seves publicacions es troba l’article ‘Schwierige Verhältnisse. Menschenhandelsopfer und Geschlecht in Gerichtsverfahren’ a  Femina Poliitica, 2016/1 (amb R. Pates y J. Leser), així com els capítols de llibre “Re-Membering New Orleans. Planung, Partizipation und Repräsentation in New Orleans nach Katrina” (a Conradi et al.: Strukturentstehung durch Verflechtung, 2011) i “Diskurse und die Welt der Ameisen. Foucault mit Latour lesen (und umgekehrt)” (amb M. Rodatz; a Feustel/Schochow 2010: Zwischen Sprachspiel und Methode).