Viure entre mar i terra: geografies marítimes des del coneixement hàptic
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Aquest article analitza la constitució de coneixements hàptics entre un grup de pescadors i l’etnògrafa, com a element central en la comprensió d’una geografia sensorial durant el treball de camp dins d’un moll industrial pesquer al port de Mazatlán, situat al nord-oest de Mèxic. Busca abonar els estudis dels sentits i les emocions des d’una anàlisi sobre el paper que té el coneixement hàptic i el seu entrellaçament entre l’humà i el no humà en la producció d’una geografia marítima particular. Fa una reflexió sobre la generació d’informació en el procés de recerca, la qual està interconnectada a certs artefactes, com ara la càmera fotogràfica, que contribueixen a la generació de vincles afectius centrals per endinsar-se en una comunitat. El text apel·la a una visió per part del lector per sentir mitjançant les fotografies i la descripció de l’autora, tant els desafiaments de l’entrada al camp com les experiències sensorials dels pescadors amb les formes de materialitat que fan del moll un espai important per comprendre els sabers hàptics d’una cultura marítima particular.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.
(c) 2020
Drets d'autor
Els continguts publicats a Digithum estan subjectes a una llicència Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/4.0, l'autor/a reté el copyright. Així doncs, es permet la còpia, distribució, comunicació pública, obres derivades i usos comercials dels continguts de la revista sempre que se'n citi la font (Digithum), l'autor de l'article i la institució que els publica (UOC, UdeA), tal com consta en la citació recomanada inclosa en cada article.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a Copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
Declaro que sóc l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Carolina Peláez, Universidad Autónoma Metropolitana (UAM), MX
Professora-investigadora del Departament de Relacions Socials a la Universitat Autònoma Metropolitana, Xochimilco (UAM-X). Doctora en Ciència Social amb especialitat en Sociologia pel Centre d’Estudis Sociològics i mestra en Estudis de Gènere pel Programa Interdisciplinari d’Estudis de Gènere, tots dos al Col·legi de Mèxic. Candidata al Sistema Nacional d’Investigadors del Consell Nacional de Ciències i Tecnologia (Conacyt). Actualment és responsable del projecte «Les relacions de gènere en la configuració de les cultures marítimes dedicades a la pesca de la gambeta a alta mar a Sinaloa» del Programa per al Desenvolupament Professional Docent, per al Tipus Superior (PRODEP) i corresponsable del projecte «Joves metges residents: experiències de precarietat i aprenentatge corpori-afectiu» (UAM-X). Les seves línies de recerca són el cos, els sentits i les emocions; el gènere i els mercats de treball; la ciència, la tecnologia i la societat.