experiència de l’embaràs adolescent mediada per internet: informació sobre salut i incertesa

Main Article Content

Ivonne Mondragón

Aquesta recerca (1) té per objectiu integrar internet en l’anàlisi de l’experiència de l’embaràs adolescent, pel que fa, especialment, a cerques sobre salut i cura, i la sensació d’incertesa que es genera al voltant d’aquestes indagacions. Manté que el ciberespai resulta un referent de sentit atractiu per a la formulació de riscos –i, per tant, certeses– a causa del seu caràcter vinculant, a la mà, personalitzable i anònim.


Per a aquest cas, s’ha optat per un abordatge fenomenològic (Couldry i altres, 2016) que integra la tecnologia d’internet –igual que altres artefactes, actors, actrius i materialitat– com a espai des d’on i per mitjà del qual es genera sentit dins de l’experiència perceptiva encarnada (Ihde, 2004) de dones mexicanes que hagin patit un embaràs en la seva adolescència.


L’estudi es va realitzar amb un enfocament qualitatiu, entre febrer i maig de 2019. Es van entrevistar 10 dones, residents a l’Estat de Mèxic, que entre els 14 i 19 anys continuessin un embaràs. Els resultats apunten al fet que les informants utilitzen constantment internet, i malgrat que aquest espai d’interacció és percebut com a arriscat, es modelen els sentiments a partir d’una selecció personalitzada d’experiències, mobilitzant-se entre diferents fonts d’informació.


(1) L'aquí exposat prové de la tesi de màster en Sociologia, desenvolupada des de 2017 a l'actualitat per la mateixa autora.

Paraules clau
embaràs adolescent, internet, incertesa, fenomenologia, cerques de salut

Article Details

Com citar
Mondragón, Ivonne. “Experiència de l’embaràs adolescent mediada per internet: informació sobre salut i incertesa”. Digithum, no. 25, doi:10.7238/d.v0i25.3205.
Biografia de l'autor/a

Ivonne Mondragón, Universidad Autónoma Metropolitana (UAM), MX

Llicenciada en Sociologia, especialitat en Sociologia Rural per UAM Azcapotzalco. Màster en Sociologia, especialitat en Societat i Noves Tecnologies per UAM Azcapotzalco. És autora de l’informe d’investigació de 2018 «Reflexiones sobre posverdad: Juventud e Internet». Distintas miradas críticas desde CTS sobre posverdad. Ha participat en diverses activitats acadèmiques, entre les quals destaquen la ponència «L’experiència de l’embaràs adolescent mediat per internet: propostes per una articulació teòrica des de la fenomenologia i els estudis CTS» del Congrés de la Societat Mexicana de Sociologia, Facultat de Ciències Polítiques i Socials, UNAM; la participació en el seminari «Epistemologies de les Ciències de la Salut» de l’Institut d’Investigacions Filosòfiques, UNAM; i també en el seminari «Ciència, Tecnologia i Societat» del Grup d’Impactes Socials de la Biotecnologia, Departament de Sociologia, UAM.