Learning to plan for CLIL with the Reading to Learn approach. An experience in initial teacher training. Aprendre a planificar per a AICLE amb el model “Llegir per Aprendre”. Una experiència a formació inicial del professorat.

Main Article Content

Aoife Ahern

Aquest article descriu una experiència educativa en la formació inicial del professorat per a l’alfabetització multilingüe, específicament en contextos d’Aprenentatge Integrat de Continguts i Llengües Estrangeres (AICLE – CLIL en anglès). L’experiència es va dur a terme davant les necessitats formatives de mestres de Madrid, Espanya, una regió on més de la meitat de les escoles d’educació primària són bilingües, amb programes d’AICLE, i on els plans d’estudis de Magisteri dediquen una minsa proporció dels crèdits a la formació sobre l’educació lingüística o sobre l’enfocament AICLE. L’experiència consisteix en treballar amb el model Reading to Learn (R2L) per potenciar la preparació de futurs mestres especialistes en Anglès com a Llengua Estrangera per a l’alfabetització bilingüe, aportant una bastida sòlida per desenvolupar la comprensió lectora I l’escriptura en els gèneres acadèmics escolars. Una anàlisi preliminar del treball dels estudiants de Magisteri suggereix que els resultats de la innovació van conduir a una aplicació reeixida del R2L en el desenvolupament de plans d’ensenyament que contemplen els principis bàsics de l’AICLE i les recomanacions dels experts. Finalment, es pinzellen algunes reflexions sobre la rellevància d’aquests resultats per a les necessitats actuals i futures del professorat de primària en contextos bilingües i multilingües.

Paraules clau
Llegir per Aprendre, alfabetització bilingüe, AICLE, planificació didàctica, formació inicial del professorat

Article Details

Com citar
Ahern, Aoife. “Learning to plan for CLIL with the Reading to Learn approach. An experience in initial teacher training.: Aprendre a planificar per a AICLE amb el model ‘Llegir per Aprendre’. Una experiència a formació inicial del professorat”. Didacticae. Revista de Investigación en Didácticas Específicas, no. 14, pp. 107-25, doi:10.1344/did.2023.14.107-125.