Incidència de la metodologia en l'avaluació de les competències bàsiques a l'escola rural: El cas de la competència lingüística

Main Article Content

Francesc Buscà Donet
Laura Domingo Peñafiel
Roser Boix Tomàs
Aquest estudi descriptiu analitza la relació entre el tipus de metodologia aplicada a l’aula de l’escola rural i la seva incidència en els resultats de les proves d’avaluació externa de la competència lingüística realitzades durant el curs 2010-2011. Es van analitzar les puntuacions obtingudes per 74 estudiants de 31 escoles rurals catalanes de 6è de primària. Els resultats de l’estudi porten a pensar que les bones puntuacions en aquest tipus de proves d’avaluació no depenen tant del context i model d’ensenyament i avaluació de competències que s’apliqui a l’aula, sinó del temps que es dedica a entrenar la seva resolució. No obstant això, les escoles rurals
que van adoptar un enfocament transversal i globalitzat a l’àrea de llengües i, a més, es van organitzar en aules multigrau i van utilitzar metodologies actives i participatives també van obtenir bones puntuacions. Com a conclusió, es pot dir que aquestes escoles, malgrat obtenir puntuacions similars a les de la resta d’escoles, tenen més oportunitats per adquirir competències metacognitives a través del desenvolupament de les habilitats comunicatives.
Paraules clau
competències clau, avaluació de competències, competència lingüística, metodologia didàctica, escola rural, aula multigrau.

Article Details

Com citar
Buscà Donet, Francesc et al. “Incidència de la metodologia en l’avaluació de les competències bàsiques a l’escola rural: El cas de la competència lingüística”. Didacticae. Revista de Investigación en Didácticas Específicas, no. 4, pp. 108-25, https://raco.cat/index.php/Didacticae/article/view/343946.