Aproximació als recursos documentals catalans per a l’estudi de l’exili del 1939
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Aquest article pretén ser una eina útil per als especialistes i per a les persones en general que tinguin la voluntat d’aprofundir en l’estudi de l’exili del 1939. Amb una mirada crítica en el context històric europeu del moment, sense el qual la diàspora del 1939 perd qualsevol sentit, en aquest article us detallem els fons documentals de l’exili que es localitzen a Catalunya i, més concretament, la documentació que es troba en molts dels arxius municipals del nostre país i que descriu els recorreguts vitals de tots i cadascun dels protagonistes d’aquesta diàspora.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.
(c) Laia Arañó Vega, Rubèn Doll-Petit, Joan Montblanc, 2022
Drets d'autor
Els continguts publicats a Dictatorships & Democracies estan subjectes a una llicència Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons el text complet de la qual es pot consultar a https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.ca; l'autor/a reté el copyright. Així doncs, es permet la còpia, distribució, comunicació pública, obres derivades i usos comercials dels continguts de la revista sempre que se'n citi la font (Dictatorships & Democracies), l'autor de l'article i la institució que els publica (UOC, Fundació Carles Pi i Sunyer), tal com consta en la citació recomanada inclosa en cada article.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a Copyright. És responsabilitat dels autors obtenir i gestionar els permisos de publicació i d'edició dels documents transcrits.
Els autors dels textos acceptats confereixen a Dictatorships & Democracies el dret de fer-los accessibles permanentment en un arxiu electrònic i, eventualment, de fer-ne una difusió en altres suports.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
"Declaro que sóc l’autor original de l’obra." Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Alberch i Fugueras, Ramon, Francesc Barriach i Molas, i Vinyet Panyella. 1982. Els arxius històrics municipals: normes bàsiques de classificació. Barcelona: Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
Arxiu Nacional de Catalunya. 2002. Els fons de la Generalitat de Catalunya (Segona República i exili) de l’Arxiu Nacional de Catalunya. Fons salvaguardats pel Partit Nacionalista Basc (1936–1940). Barcelona: Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.
Arxius 2030. Pla d’arxius i gestió documental de Catalunya. 2022. Barcelona: Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.
Boadas Raset, Joan, Lluís-Esteve Casellas, Anna Gironella, i Montserrat Hosta. 2009. «Fons documentals gironins per a l’estudi de l’exili i la repressió». Dins Girona: 1939–1953. Exilis, repressions i complicitats, 13–52. Girona: Ajuntament de Girona. Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions.
Comissió de Normes per a la Classificació de Documentació Municipal. 1989. Normes per a la classificació de la documentació municipal. Barcelona: Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.
Espinosa Maestre, Francisco. 2004. «La investigación del pasado reciente: un combate por la historia». Dins La transición a la democracia en España. Actas de las VI Jornadas de Castilla - La Mancha sobre Investigación en Archivos (Guadalajara, 4–7 de noviembre 2003). Vol. 2. Guadalajara: ANABAD Castilla - La Mancha.
Gaitx Moltó, Jordi. 2007. L’exili del Baix Empordà el 1939. Bisbal d’Empordà: Ajuntament de la Bisbal d’Empordà.
Generalitat de Catalunya. Model de quadre de classificació d’ajuntaments i consells comarcals (QdCAC). 2015. Barcelona: Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.
Preston, Paul. 2013. El holocausto español: odio y exterminio en la Guerra Civil y después. Barcelona: Debolsillo.
Sánchez-Terán, Salvador. 1988. De Franco a la Generalitat. Barcelona: Planeta.
Santacana Torres, Carles. 2014. Josep Tarradellas. L’exili (1939–1954). Vol. 1. Barcelona: Dau.
Universitat de Barcelona. CRAI Biblioteca del Pavelló de la República. 2006. Inventari del Fons DO (sèrie «Documents exili»), de la Biblioteca del Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona. Barcelona: Universitat de Barcelona. http://hdl.handle.net/2445/18151.