L'interès per la pràctica d'activitat físicoesportiva de temps lliure de l'alumnat de la Universitat d'Almeria. Un estudi longitudinal
Article Sidebar
Google Scholar citations
Main Article Content
Francisco Ruiz Juan
Ma. Elena García Montes
Antonia Irene Hernández Rodríguez
Conèixer l'interès mostrat cap a la pràctica de l'activitat físicoesportiva tot analitzant l'evolució que s'ha produït, transcorreguts dos cursos acadèmics, en l'alumnat de la Universitat d'Almeria, és un dels objectius que guia aquesta investigació. D'altra banda, es pretén valorar la repercussió que ha tingut, sobre l'interès per la pràctica d'activitat físicoesportiva en el temps lliure, tant l'Educació Física rebuda com a assignatura obligatòria al col·legi i a l'institut com l'actitud dels pares/mares respecte d'aquesta mena de pràctiques. La població està formada per l'alumnat universitari d'Almeria de primer i segon cicle. La mostra de primer cicle (curs 96/97) és de 1.376, a segon cicle (curs 98/99) és de 878. L'error mostral assumit és del ±3% i un nivell de confiança del 95,5%. La recollida de dades s'ha realitzat amb metodologia quantitativa mitjançant enquestes (qüestionari autoadministrat amb aplicació massiva -per aules- i presència d'aplicador). L'anàlisi de dades, mitjançant tècniques quantitatives, amb el programa informàtic SPSS/PC + (V 7,52), ens permet de presentar resultats descriptius de les diferents variables plantejades, i també inferencials. A totes les persones objecte de la nostra investigació, prescindint de la seva situació activa o passiva (realització o no d'activitats físicoesportives en el temps de lleure) se'ls planteja una pregunta simple per determinar el seu interès sobre la pràctica d'activitat físicoesportiva: "Amb relació a la pràctica de l'activitat físicoesportiva i considerant-la en totes les seves formes, és a dir, com a espectacle, joc, exercici físic i diversió, i independentment que practiquis o no activitat física, diries que t'interesses molt, força, poc o gens, per l'activitat física i esportiva?". Les dades que es desprenen del nostre estudi coincideixen, en gran mesura, amb les aportades per altres investigacions similars, que confirmen el creixent interès per la pràctica físicoesportiva, i el lloc que aquesta va ocupant, com a una de les formes ideals, i amb més diversitat de manifestacions, entre les activitats de lleure. Es presenten també els resultats de l'anàlisi inferencial de la variable interès en relació amb les variables d'edat, sexe, estat civil, facultats, estudis, curs acadèmic, expedient acadèmic, Educació Física rebuda, experiència pràctica personal i actitud dels pares envers la pràctica físicoesportiva de temps lliure.
Keywords
temps lliure, joves universitaris, interès, activitat
Article Details
How to Cite
Ruiz Juan, Francisco et al. “L’interès per la pràctica d’activitat físicoesportiva de temps lliure de l’alumnat de la Universitat d’Almeria. Un estudi longitudinal”. Apunts. Educació física i esports, vol.VOL 1, no. 63, pp. 86-92, https://raco.cat/index.php/ApuntsEFE/article/view/301619.
Most read articles by the same author(s)
- Antonio Granero Gallegos, Francisco Ruiz Juan, María Elena García Montes, Estudi sobre les motivacions per recórrer el Camí de Sant Jaume , Apunts. Educació física i esports: Vol. 3 No. 89 (2007)
- Gabriel Flores Allende, Francisco Ruiz Juan, María Elena García Montes, Nivells de pràctica d’activitat fisicoesportiva de temps lliure en els estudiants de Educació Superior de la Universitat de Guadalajara (Mèxic). Anàlisi d’alguns factors biològics i demogràfics , Apunts. Educació física i esports: Vol. 2 No. 96 (2009)
- Francisco Ruiz Juan, M.ª Elena García Montes, Demanda d’activitats fisicoesportives de temps lliure. Estudi comparatiu entre l’alumnat d’Ensenyament Secundari Postobligatori de segon cicle de la Universitat d’Almeria , Apunts. Educació física i esports: Vol. 3 No. 77 (2004)
- Francisco Ruiz Juan, María Elena García Montes, Arturo Díaz Suárez, Determinants demogràfics i actitudinals dels comportaments davant de la pràctica d’activitat fisicoesportiva de temps lliure a la ciutat de l’Havana (Cuba). Identificació del perfil poblacional mitjançant les xarxes de Bayes , Apunts. Educació física i esports: Vol. 4 No. 94 (2008)
- Alberto Nuviala Nuviala, Francisco Ruiz Juan, M.ª Elena García Montes, Expectatives dels usuaris directes i indirectes dels serveis esportius en edat escolar en una comarca aragonesa , Apunts. Educació física i esports: Vol. 1 No. 87 (2007)