Com prevenir conductes abusives i delictes tecnològics a l’empresa? Estudi interdisciplinari sobre polítiques d’ús de les TIC, prevenció i gestió de “conflictes” en una mostra d’empreses espanyoles
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
L'estudi de les conductes desviades dels treballadors en l'ús dels recursos informàtics que l'empresa posa a la seva disposició (l'ordinador, el correu electrònic, el telèfon mòbil, les PDA…) constitueix una àrea de recerca de interès creixent, en bona mesura pel impacte econòmic que té, directe i indirecte, en els beneficis empresarials. En aquest article s'analitzen les estratègies de prevenció i control de l'ús de les noves tecnologies per part dels treballadors en una mostra d'empreses espanyoles.
El govern i la direcció de persones i la prevenció de conductes abusives, si més no, necessita cercar fórmules de gestió que tinguin en consideració els diferents aspectes ètics, motivacionals i jurídics implicats, de manera que el control necessari no menyscabi la generació i el manteniment d'un indispensable clima de confiança en el si de les organitzacions.
Aquest estudi vol aportar més coneixement de la realitat sobre com s'implanten diferents mecanismes de control, en sintonia amb recerques semblants, si bé posa l'èmfasi en l'activitat de control mateixa i en la reacció de l'empresa, més que no pas en els actes deslleials o abusius dels treballadors. A tall de conclusió, se suggereixen algunes orientacions pràctiques adreçades a les empreses a l'hora d'emprendre el control de l'activitat dels treballadors en l'ús de les TIC.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a IDP estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, se'n permet la còpia, distribució i comunicació pública sempre que se citi l'autor del text, la revista i la institució que els publiquen (IDP. Revista d'Internet, Dret i Política i UOC), tal com consta en la citació recomanada inclosa a cada article. No se'n poden fer obres derivades.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
L'autor ha de declarar que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Jose R. Agustina, Universitat Internacional de Catalunya
Professor contractat i doctor de la Universitat Internacional de CatalunyaArticles més llegits del mateix autor/a
- Jose R. Agustina, Esperanza L. Gómez-Durán, Factors de risc associats al sexting com a marc previ per a prevenir diferents formes derivades de victimització . Estudi de factors correlacionats amb sexting en una mostra universitària , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 22 (2016)
- Victòria Fernández-Cruz, José R. Agustina, Fawn T. Ngo, Recerca exploratòria i anàlisi comparativa de l’assetjament convencional i el ciberassetjament en estudiants universitaris a Espanya i els Estats Units d’Amèrica , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 32 (2021)