La difíciles relaciones de España con Cuba : el caso de España en la Posición Común de la Unión Europea

Main Article Content

Adela María Alija Garabito
El nostre objectiu en aquest treball és revisar la política exterior espanyola cap a Cuba, posant l'accent en un aspecte concret: el de la influència espanyola en l'evolució de la Posició Comuna que la Unió Europea (UE) establia en les seves relacions amb la República cubana des de 1996 fins 2016. L'anàlisi de la Posició Comuna de la UE és interessant per diverses raons. D'una banda perquè, tot i que hagués discrepàncies en la seva formulació i en la seva evolució, és un dels pocs exemples de posada en pràctica d'una política exterior comuna europea. D'altra banda, l'estudi de la Posició Comuna ens permet analitzar el paper d'Espanya a la UE i la seva responsabilitat en el desenvolupament de la política europea cap a Cuba. Finalment, l'anàlisi de la Posició comuna és significatiu en la mesura que ens mostra la diferent postura en política exterior del Partit Popular (PP) i del Partit Socialista Obrer espanyol (PSOE), artífexs dels successius governs.
Paraules clau
Política exterior d'Espanya, Cuba, Política exterior de la Unió Europea, Posició comuna de la UE sobre Cuba, Relacions Espanya-Cuba

Article Details

Com citar
Alija Garabito, Adela María. “La difíciles relaciones de España con Cuba : el caso de España en la Posición Común de la Unión Europea”. Tiempo devorado: revista de historia actual, vol.VOL 5, no. 1, pp. 75-98, https://raco.cat/index.php/tdevorado/article/view/339698.