Diversitat, integració i discriminació a les Forces Armades Espanyoles

Main Article Content

Beatriz Frieyro de Lara

Aquesta recerca té com a objectiu principal l'estudi de determinats grups socials que avui dia són integrats en les forces armades espanyoles, però que numèricament són minoritaris. Bàsicament, fem referència a tres col·lectius: dones, soldats nascuts a l'estranger i militars musulmans. Abordem aquest treball des de la perspectiva de la integració d'aquestes minories en els exèrcits, i per a això tractem, en primer lloc, com ha estat el seu procés d'inclusió en l'organització militar. Segonament,  indaguem sobre els que considerem els principals elements de discriminació cap a aquests grups en el moment actual. I finalment, en comparativa amb altres exèrcits del nostre entorn i a manera de conclusió, exposem una sèrie de reflexions i propostes que puguin fer de les forces armades espanyoles una organització més receptiva i inclusiva.

Paraules clau
Forces Armades, dones, estrangers, integració, discriminació

Article Details

Com citar
Frieyro de Lara, Beatriz. “Diversitat, integració i discriminació a les Forces Armades Espanyoles”. Rubrica contemporanea, vol.VOL 8, no. 15, pp. 105-23, https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/359178.
Biografia de l'autor/a

Beatriz Frieyro de Lara, Universidad de Granada

La doctora Beatriz Frieyro de Lara és professora titular del Departament d'Història Contemporània de la Universitat de Granada. La seva recerca s'ha centrat principalment en l'estudi de les forces armades a l'Espanya Contemporània des d'una perspectiva social. Destaquen les seves aportacions sobre la figura del soldat, sobretot al llarg del segle XIX, i sobre la política de Defensa de l'Espanya actual. Entre altres és membre del European Research Group on Armed Forces and Society i de l'Associació Espanyola d'Història Militar. Recentment ha dedicat diverses publicacions a qüestions metodològiques dins la seva línia de recerca, entre les quals destaca la monografia Nueva guia para la investigación sobre los ejércitos de la Espanya contemporánea (Madrid, IUGM, 2016).