En torno al Trienio constitucional (1820-1823)
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Antoni Moliner Prada
A partir del concepte de nació i de representació política elaborat a les Corts de Cadis s'estudia la pràctica constitucional durant el Trienni Liberal (1820-1823). El camí emprès va ser complex, amb moltes dificultats, malgrat els mitjans utilitzats per difondre la nova cultura política liberal. La garantia de la Constitució va derivar en la regulació del dret de petició pel govern moderat de Feliu-Bardají (febrer 1822), molt restrictiu davant la pràctica del liberalisme exaltat. Ni el Consell d'Estat ni el Tribunal Suprem van ser renovats en la seva totalitat. La sort del liberalisme va quedar en mans de funcionari poc proclius. Però malgrat els desencontres i inestabilitat política, el Trienni no va ser un fracàs. La difusió de la cultura política liberal va impedir la plena restauració de la monarquia absoluta de l'Antic Règim a 1823.
Paraules clau
Constitució, Liberalisme exaltat, Dret de petició, Restauració absolutista
Article Details
Com citar
Moliner Prada, Antoni. “En torno al Trienio constitucional (1820-1823)”. Rubrica contemporanea, vol.VOL 1, no. 01, pp. 29-45, https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/286214.
Drets
Drets d'autor
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d’acord amb els termes següents:- Els autors conserven els drets d’autoria.
- Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca.
- Els autors són lliures de fer acords contractuals addicionals independents per a la distribució no exclusiva de la versió de l’obra publicada a la revista (com ara la publicació en un repositori institucional o en un llibre), sempre que se’n reconegui la publicació inicial en aquesta revista.
- S’encoratja els autors a publicar la seva obra en línia (en repositoris institucionals o a la seva pàgina web, per exemple) abans i durant el procés de tramesa, amb l’objectiu d’aconseguir intercanvis productius i fer que l’obra obtingui més citacions (vegeu The Effect of Open Access, en anglès).
Biografia de l'autor/a
Antoni Moliner Prada
Antoni Moliner Prada és Professor Titular d'Universitat i Catedràtic acreditat (Universitat Autònoma de Barcelona). Entre les seves línies de recerca destaquen la història social de la Guerra Peninsular i de la Independència (1807-1814), la cultura política Liberal a Espanya en relació al procés de la revolució liberal de la Il · lustració al Liberalisme i el pensament antiilustrado i contrarevolucionari. Així mateix les seves investigacions tambiém s'han centrant en l'estudi de l'articulació dels primers partits polítics a Espanya, la cultura de la violència al segle XIX, el clericalisme i anticlericalisme a l'Espanya contemporània i el desenvolupament del pensament integrista en l'últim terç del segle XIX.Resultat d'aquestes investigacions són: La Guerra de la Independencia en España (1808-1814) (A. Moliner Ed.), Nabla Ediciones, Barcelona, 2007; La Semana Trágica de Cataluña (A. Moliner Ed.), Nabla Ediciones, Barcelona, 2009; La Guerra del Francès a Catalunya segons el diari de Raimon Ferrer, UAB Servei de Publicacions, Bellaterra, 2011; Tarragona (mayo-junio 1811). Una ciudad sitiada durante al Guerra del Francés, CSIC, Doce Calles, Madrid, 2011; “Menéndez Pelayo, la Unión Católica y el rechazo del integrismo”, en M. Suárez Cortina , Ed., Menéndez Pelayo y su tiempo, Santander, UIMP. 2012, pp. 131-163.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Antoni Moliner Prada, Usos y lecturas de la Constitución de Cádiz , Rubrica contemporanea: Vol. 1 Núm. 01 (2012): Arran de Cadis