La comunitat gitana davant l’orientació sexual. Una aproximació a les actituds de la població gitana vers a les relacions sexoafectives homosexuals.
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
La comunitat gitana ha estat maltractada i rebutjada des de la seva arribada a la Península Ibèrica al segle XV. A l’actualitat, tot i ser la minoria ètnica més nombrosa d’Espanya i de les diferents iniciatives legals i socials a favor de la igualtat, continua patint discriminació per part de la societat majoritària. Això ha fomentat un enfortiment de l’endogrup acompanyat d’un conservadorisme cultural com a forma d’autoprotecció. D’altre banda, tot i la tendència actual de normalització de la diversitat sexual a les societats contemporànies, les persones lesbianes, gais i bisexuals continuen patint situacions de discriminació, especialment en entorns o comunitats més tradicionals. Aquest rebuig per raó d’orientació sexual al si de la família o la comunitat pot dificultar el lliure desenvolupament de la persona, així com comprometre la convivència pacífica. Aquest treball, de caràcter exploratori, té com a objectiu realitzar un apropament inicial a les actituds de la població gitana vers a l’orientació sexual no heterosexual, amb la finalitat de conèixer l’apreciació que té aquesta població sobre les relacions sexoafectives homosexuals, i valorar si aquestes tenen algun impacte a la convivència familiar i comunitària. Amb aquesta finalitat, s’ha emprat la tècnica de l’entrevista semiestructurada, amb resultats que suggereixen que les actituds de la població gitana ver a les relacions homosexuals variaran depenent dels contextos de socialització.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial 4.0.
(c) Elena Arquer Cuenca, Ana Amaro Agudo, 2023
Drets d'autor
El/la autor/a que publica en aquesta revista està d’acord amb els termes següents: (1) El/la autor/a conserva els drets d’autoria i atorga a la revista el dret de primera publicació de l’obra, (2) Els textos es difondran amb la llicència de reconeixement de Creative Commons detallada en aquest apartat.
Els autors/es certifiquen que els enviaments no han estat presentats ni es presentaran en altres publicacions científiques, transferint de forma no exclusiva els drets d’explotació a la revista per a la divulgació de l’article en qualsevol dels formats possibles (imprès, electrònic, difusió a mitjans de comunicació, xarxes socials o qualsevol altre). En el cas d’haver estat presentat prèviament, però no publicat, és necessari realitzar aquest aclariment.
La revista s’edita sota llicència Creative Commons Atribución-NOCOMERCIAL 4.0 Internacional (CC BY-NC 4.0). Es permet l'accès immediat i gratuit i a qualsevol usuari llegir, descàrregar, copiar, distribuir, imprimir, cercar o enllaçar amb els textos complets dels articles, rastrejar-los per a indexar-los, passar-los com a dades a un software o emprar-los per a quasevol altre finalitat lícita sempre i quan no es faci un ús comercial. Els manuscrits de la revista poden ser reproduïts total o parcialment, sempre que es citi correctament la font. Els autors/es poden depositar la versió final dels seus articles en repositoris institucionals o de la seva elecció.
La revista exercirà aquest dret més enllà dels seus propis mitjans (web o impresos) sempre que ajudi a la difussió dels continguts (inclusió a bases de dades, repositoris o similars d'institucions externes)
Difusió de continguts
La revista es reserva el dret a difondre en canals impresos o electrònics el contingut dels articles, incloent les xarxes socials i mitjans de comunicació, entre altres.