La comunitat gitana davant l’orientació sexual. Una aproximació a les actituds de la població gitana vers a les relacions sexoafectives homosexuals.

Main Article Content

Elena Arquer Cuenca
Ana Amaro Agudo

La comunitat gitana ha estat maltractada i rebutjada des de la seva arribada a la Península Ibèrica al segle XV. A l’actualitat, tot i ser la minoria ètnica més nombrosa d’Espanya i de les diferents iniciatives legals i socials a favor de la igualtat, continua patint discriminació per part de la societat majoritària. Això ha fomentat un enfortiment de l’endogrup acompanyat d’un conservadorisme cultural com a forma d’autoprotecció. D’altre banda, tot i la tendència actual de normalització de la diversitat sexual a les societats contemporànies, les persones lesbianes, gais i bisexuals continuen patint situacions de discriminació, especialment en entorns o comunitats més tradicionals. Aquest rebuig per raó d’orientació sexual al si de la família o la comunitat pot dificultar el lliure desenvolupament de la persona, així com comprometre la convivència pacífica. Aquest treball, de caràcter exploratori, té com a objectiu realitzar un apropament inicial a les actituds de la població gitana vers a l’orientació sexual no heterosexual, amb la finalitat de conèixer l’apreciació que té aquesta població sobre les relacions sexoafectives homosexuals, i valorar si aquestes tenen algun impacte a la convivència familiar i comunitària. Amb aquesta finalitat, s’ha emprat la tècnica de l’entrevista semiestructurada, amb resultats que suggereixen que les actituds de la població gitana ver a les relacions homosexuals variaran depenent dels contextos de socialització.

Paraules clau
Població gitana, Orientació sexual, Gènere, Convivència pacífica, Homosexualitat

Article Details

Com citar
Arquer Cuenca, Elena; and Amaro Agudo, Ana. “La comunitat gitana davant l’orientació sexual. Una aproximació a les actituds de la població gitana vers a les relacions sexoafectives homosexuals”. Itinerarios de Trabajo Social, no. 4, pp. 16-24, doi:10.1344/its.i4.41813.