Darrere de l'Estigma. Una Anàlisi Qualitativa de l'Impacte en les Famílies de Persones amb Trastorn Mental Greu.
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
L'objectiu d'aquest article és investigar l'impacte de l'estigma associat a les famílies de persones amb Trastorn Mental Greu. Es va dur a terme un estudi qualitatiu descriptiu exploratori amb l'objectiu d'aprofundir en les opinions, pensaments i experiències de les famílies. Van participar un total de vuit familiars mitjançant les tècniques de l'entrevista i el grup focal. Els resultats mostren l'existència d'un estigma encara present en la societat actual, els efectes de la qual repercuteixen greument a les famílies que conviuen o han conviscut amb la malaltia mental dins de les seves llars. Es van identificar conseqüències psicosocials, com a por, sobreprotecció i culpa, especialment en dones. La falta de coneixement generalitzat, la manca de capacitació professional i les dificultats d'accés al sistema de salut mental també perpetuen els estereotips existents. Les troballes suggereixen la necessitat d'implementar estratègies per a reduir l'estigma, millorar l'accés a l'atenció en salut mental i brindar un major suport familiar per a crear un entorn més comprensiu i empàtic cap a les persones usuàries i les seves famílies. És fonamental promoure la igualtat en la cura i suport a les persones amb *TMG, abordant les diferències de gènere en la percepció de l'estigma. En aquest sentit, el Treball Social exerceix un paper essencial per a advocar per la justícia social, promovent la recerca, educació i conscienciació sobre salut mental, amb la finalitat de reduir l'estigma i millorar el suport a les famílies.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial 4.0.
(c) Laura Delgado-Bordas , Ángela Carbonell, 2023
Drets d'autor
El/la autor/a que publica en aquesta revista està d’acord amb els termes següents: (1) El/la autor/a conserva els drets d’autoria i atorga a la revista el dret de primera publicació de l’obra, (2) Els textos es difondran amb la llicència de reconeixement de Creative Commons detallada en aquest apartat.
Els autors/es certifiquen que els enviaments no han estat presentats ni es presentaran en altres publicacions científiques, transferint de forma no exclusiva els drets d’explotació a la revista per a la divulgació de l’article en qualsevol dels formats possibles (imprès, electrònic, difusió a mitjans de comunicació, xarxes socials o qualsevol altre). En el cas d’haver estat presentat prèviament, però no publicat, és necessari realitzar aquest aclariment.
La revista s’edita sota llicència Creative Commons Atribución-NOCOMERCIAL 4.0 Internacional (CC BY-NC 4.0). Es permet l'accès immediat i gratuit i a qualsevol usuari llegir, descàrregar, copiar, distribuir, imprimir, cercar o enllaçar amb els textos complets dels articles, rastrejar-los per a indexar-los, passar-los com a dades a un software o emprar-los per a quasevol altre finalitat lícita sempre i quan no es faci un ús comercial. Els manuscrits de la revista poden ser reproduïts total o parcialment, sempre que es citi correctament la font. Els autors/es poden depositar la versió final dels seus articles en repositoris institucionals o de la seva elecció.
La revista exercirà aquest dret més enllà dels seus propis mitjans (web o impresos) sempre que ajudi a la difussió dels continguts (inclusió a bases de dades, repositoris o similars d'institucions externes)
Difusió de continguts
La revista es reserva el dret a difondre en canals impresos o electrònics el contingut dels articles, incloent les xarxes socials i mitjans de comunicació, entre altres.