Treball precari, treball de cures i les seves expressions en salut pública: quant i com protegeix l’assistència social llatinoamericana?

Main Article Content

Micaela Aguirre

L’article constitueix una presentació parcial de la tesi de la Mestria en Salud Pública, Universidad Nacional de Colombia. Dues interrogants centrals organitzen el document: 1. Com s’expressa la relació entre el treball i la protecció social i els processos de distribució i producció de fenòmens de salut / malaltia / atenció / cura? 2. Com incideixen en aquesta relació les polítiques de transferència condicionada a Argentina i Colòmbia? Per a respondre’ls, es presenten, per una banda, els resultats d’un exercici d’indagació documental que va registrar produccions a nivell global amb un èmfasi especial llatinoamericà durant els últims deu anys. Per altre, es dona compte de les troballes i anàlisis sorgits de vint entrevistes en profunditat a titulars de les polítiques d’interès realitzades a Argentina i Colòmbia durant l’any 2023. D’aquesta manera, l’exercici permet explicitar les relacions entre les transformacions i la precarització del món laboral i la divisió sexual del treball amb patiments particulars de salut mental, augments d’accidents laboral i lesions específiques ocupacionals. Així mateix, es comprèn com aquestes polítiques de transferència condicionada es configuren com potencials recursos protectors o d’agudització dels patiments específics associats a la precarietat laboral i la divisió sexual del treball en ambdós països. Com a conclusió, es planteja que els mecanismes de protecció contemplats en aquest tipus de polítiques assistencials resulten insuficients per a reduir els nivells de vulnerabilitat i patiment humà associats a la incertesa i precarietat que origina el món del treball actual.

Paraules clau
treball, salut pública, transferències condicionades, assistència social

Article Details

Com citar
Aguirre, Micaela. “Treball precari, treball de cures i les seves expressions en salut pública: quant i com protegeix l’assistència social llatinoamericana?”. Itinerarios de Trabajo Social, no. 4, pp. 61-71, doi:10.1344/its.i4.43748.