Treball precari, treball de cures i les seves expressions en salut pública: quant i com protegeix l’assistència social llatinoamericana?
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
L’article constitueix una presentació parcial de la tesi de la Mestria en Salud Pública, Universidad Nacional de Colombia. Dues interrogants centrals organitzen el document: 1. Com s’expressa la relació entre el treball i la protecció social i els processos de distribució i producció de fenòmens de salut / malaltia / atenció / cura? 2. Com incideixen en aquesta relació les polítiques de transferència condicionada a Argentina i Colòmbia? Per a respondre’ls, es presenten, per una banda, els resultats d’un exercici d’indagació documental que va registrar produccions a nivell global amb un èmfasi especial llatinoamericà durant els últims deu anys. Per altre, es dona compte de les troballes i anàlisis sorgits de vint entrevistes en profunditat a titulars de les polítiques d’interès realitzades a Argentina i Colòmbia durant l’any 2023. D’aquesta manera, l’exercici permet explicitar les relacions entre les transformacions i la precarització del món laboral i la divisió sexual del treball amb patiments particulars de salut mental, augments d’accidents laboral i lesions específiques ocupacionals. Així mateix, es comprèn com aquestes polítiques de transferència condicionada es configuren com potencials recursos protectors o d’agudització dels patiments específics associats a la precarietat laboral i la divisió sexual del treball en ambdós països. Com a conclusió, es planteja que els mecanismes de protecció contemplats en aquest tipus de polítiques assistencials resulten insuficients per a reduir els nivells de vulnerabilitat i patiment humà associats a la incertesa i precarietat que origina el món del treball actual.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial 4.0.
(c) Micaela Aguirre, 2023
Drets d'autor
El/la autor/a que publica en aquesta revista està d’acord amb els termes següents: (1) El/la autor/a conserva els drets d’autoria i atorga a la revista el dret de primera publicació de l’obra, (2) Els textos es difondran amb la llicència de reconeixement de Creative Commons detallada en aquest apartat.
Els autors/es certifiquen que els enviaments no han estat presentats ni es presentaran en altres publicacions científiques, transferint de forma no exclusiva els drets d’explotació a la revista per a la divulgació de l’article en qualsevol dels formats possibles (imprès, electrònic, difusió a mitjans de comunicació, xarxes socials o qualsevol altre). En el cas d’haver estat presentat prèviament, però no publicat, és necessari realitzar aquest aclariment.
La revista s’edita sota llicència Creative Commons Atribución-NOCOMERCIAL 4.0 Internacional (CC BY-NC 4.0). Es permet l'accès immediat i gratuit i a qualsevol usuari llegir, descàrregar, copiar, distribuir, imprimir, cercar o enllaçar amb els textos complets dels articles, rastrejar-los per a indexar-los, passar-los com a dades a un software o emprar-los per a quasevol altre finalitat lícita sempre i quan no es faci un ús comercial. Els manuscrits de la revista poden ser reproduïts total o parcialment, sempre que es citi correctament la font. Els autors/es poden depositar la versió final dels seus articles en repositoris institucionals o de la seva elecció.
La revista exercirà aquest dret més enllà dels seus propis mitjans (web o impresos) sempre que ajudi a la difussió dels continguts (inclusió a bases de dades, repositoris o similars d'institucions externes)
Difusió de continguts
La revista es reserva el dret a difondre en canals impresos o electrònics el contingut dels articles, incloent les xarxes socials i mitjans de comunicació, entre altres.