Sobre la revista
Dades bàsiques
ISSN: 2013-0864
Modalitat: electrònica d’accés obert Llicència: Creative Commons - Reconeixement (CC-BY)
Periodicitat: Anual (Call for papers: febrer-abril / Publicació del número anual: octubre-novembre)
Any de creació: 2008
Institució editora: Departament d’Antropologia Social - Universitat de Barcelona
Política editorial
Focus i abast
(Con)textos: revista d'antropologia i investigació social té com a objectiu principal fomentar la divulgació de l'antropologia i el coneixement de la disciplina, a través de la publicació d'un mínim d’un número anual de caràcter pluri-temàtic. La revista és multidisciplinària i acull articles i ressenyes d'interès antropològic, provinents tant de l'àmbit de l'antropologia com d'altres ciències socials i humanes que adopten aquesta perspectiva. El públic destinatari de la revista són estudiants i professionals del camp de les ciències socials i humanes, així com qualsevol persona interessada en l'estudi i coneixement de l'antropologia i disciplines afins.
Procés d'avaluació d'experts/es
L'avaluació de cadascun dels articles és efectuada per revisors/as imparcials. El comitè editorial designarà a dos experts externs encarregats d'avaluar la qualitat del manuscrit, tenint en compte la temàtica puntual de l'article. La política de revisió seguirà un procés de Double-Blind Peer Review (revisió per parells cecs). Això significa que les identitats tant dels revisors/as com la de l'autor/a s'oculten mútuament al llarg del procés d'avaluació.
En cada número es publiquen entre 5-7 articles científics, a més d'articles divulgatius i ressenyes d'obres recents. A més, cada any es publicarà el millor Treball Final de Grau (TFG) del Grau en Antropologia Social i Cultural de la Universitat de Barcelona. Són subjectes a un procés d'avaluació extern els articles científics. La revisió dels articles científics la duran a terme persones externes a l'equip editorial i la dels articles divulgatius i les ressenyes aniran a càrrec del consell editorial.
El procés d'avaluació es realitzarà seguint el procés que es descriu a continuació:
- El/la autor/a haurà d'enviar el seu article, a través de la plataforma habilitada, a l'equip editorial de la revista, que reexpedirà aquest document als revisors externs, una vegada s'hagi comprovat que el manuscrit compleix amb les exigències mínimes segons els criteris de la revista. Els/les revisors/es imparcials assignats/des seran especialistes en les àrees temàtiques abordadas en l'article, i es consideraran "peers" (en anglès, col·legues i parells) de l'autor/a.
- Els/les revisors/es externs s'encarregaran d'avaluar la qualitat del material enviat, en funció de les categories establertes pel comitè editorial de la revista. A cadascun dels/de les revisors/es imparcials, juntament amb el manuscrit, se'ls proposaran les dates dins de les quals s'espera rebre el resultat de l'avaluació de l'article.
- Els/les revisors/es externs comprovaran la precisió de l'article i valoraran la metodologia aplicada, emetent un informe d'avaluació que lliuraran al comitè editorial.
- En cas de ser necessari, els/les revisors/es imparcials podran suggerir modificacions als/a les autors/es, que els seran especificades dins de l'informe d'avaluació de l'article. En tal cas, el comitè editorial es posarà en contacte amb els/les autors/es per fer-los arribar una comunicació motivada i fixar les dates de lliurament de les respectives modificacions.
- Si els/les revisors/es externs determinen que l'article està mancat de rigor i validesa acadèmica, podran proposar que es rebutgi la seva publicació. En el cas eventual que un/a avaluador/a proposi acceptar l'article i l'altre proposi rebutjar-lo, se sotmetrà a un tercer avaluador qui s'encarregarà d'emetre un nou informe.
- Un cop rebuts els informes i proposades les modificacions als/a les autors/es, el consell editorial valorarà la versió final dels articles i serà la instància responsable de la decisió final sobre la seva publicació.
Des del moment de la recepció de l'article inèdit el comitè editorial comptarà amb un màxim de 6 mesos per a informar els/les autors/es el resultat de l'avaluació d'aquest. La majoria dels articles s'inclouen en el número de l'any de la convocatòria, que normalment es publica entre els mesos de setembre-desembre, encara que la revista es reserva el dret de publicar els articles en els números que consideri més pertinents.
Freqüència de publicació
El primer número de la revista es va publicar el 2008. Des d'aquest any la freqüència de publicació ha sigut anual exceptuant dos períodes on es va interrompre la periodicitat (entre l'any 2011 i 2016; i entre els anys 2018 i 2021). Des del 2021 s'ha mantingut la publicació anual, destacant que en el 2022 es van publicar a més del número ordinari, un monogràfic sobre la "La perspectiva interseccional en la salut sexual i reproductiva de les dones".
La publicació del número anual es realitza entre els mesos de setembre-desembre. Per a més informació es pot consultar la secció “Avisos”.
Política d’accés obert
La revista (Con)textos: revista d'antropologia i investigació social proporciona accés immediat i gratuït al text complet de tots els seus articles
L’autor/a [o els/les autors/es] conserva els drets d’autoria, i concedeix a (Con)textos: revista d'antropologia i investigació social els drets de la primera publicació de l’article.
L'autor/a autoritza a la reproducció i difusió dels seus articles en serveis d'indexació i abstracts, bases de dades acadèmiques i repositoris en els quals participa la revista en l'actualitat o en un futur. Els textos es difondran amb la llicència de Creative Commons - Reconeixement (CC-BY) que permet la reproducció, distribució i comunicació pública sempre que es reconegui l'autor i la revista, no es faci un ús comercial i no es generin obres derivades.
Així mateix, els/les autors/es poden dipositar la versió final acceptada per a publicació en repositoris institucionals o temàtics d'accés obert.
Declaració ètica i de bones pràctiques (Con)textos s'acull a la Declaració ètica i de bones pràctiques per a les revistes científiques editades per la Universitat de Barcelona.
La Universitat de Barcelona promou l’edició de revistes digitals en accés obert i vetlla per la transmissió del coneixement científic de qualitat i rigorós. Així mateix, es compromet a garantir l’ètica dels articles que publica tenint com a referència el Codi de conducta i bones pràctiques per a editors de revistes científiques que defineix el Comitè d’Ètica de Publicacions (COPE). És imprescindible que totes les parts implicades en el procés d’edició —directors, avaluadors i autors— coneguin i acatin els principis d’aquest codi.