Joan Roura-Parella: Orientació i selecció professional

Main Article Content

Oriol Murlà Ponsatí

El problema de l’orientació professional va constituir una de les principals ocupacions tant teòriques com pràctiques de Joan Roura-Parella fins al final de la seva estada com a catedràtic de l’Escola Normal de Las Palmas (1923-1930). Durant aquest període, la seva aproximació a la qüestió fou de caràcter estrictament psicotècnic, com ho demostra el curs que va pronunciar al Círculo Mercantil de Las Palmas i que es va publicar el 1930. Acabat aquest període, es va traslladar a Berlín durant dos anys i allà va rebre el poderós influx d’Eduard Spranger, que el va introduir en les ciències de l’esperit. Fou durant aquest període que va redactar la memòria que va enviar a la Junta para Ampliación de Estudios que li va concedir una beca per estudiar a la Universitat de Berlín. En aquesta memòria que aquí transcrivim destaca la importància de l’orientació i selecció professional, un aspecte que va reaparèixer a Tema y variaciones de la personalidad (1950), la seva obra més madura, entesa ja no com un problema d’adequació entre les capacitats de l’individu i la professió que ha de desenvolupar, sinó en el marc d’una pedagogia i una antropologia culturalistes.

Paraules clau
Joan Roura-Parella, Eduard Spranger, orientació professional, pedagogia a Catalunya, història intel·lectual de Catalunya

Article Details

Com citar
Ponsatí, Oriol Murlà. “Joan Roura-Parella: Orientació i selecció professional”. Temps d’Educació, no. 66, pp. 219-36, https://raco.cat/index.php/TempsEducacio/article/view/430566.