Educació i monstruositat: proposta per una pedagogia de la diferència / Éducation et monstruosité : proposition pour une pédagogie de la différence

Main Article Content

Martí Curiel

Aquest article proposa les línies principals per a una comprensió d’una pedagogia de la diferència fonamentada en la noció d’allò monstruós tal i com queda apuntada en la fenomenologia de M. Merleau-Ponty i J.L. Marion, en diàleg amb la mateixa noció heretada de la tradició post-estructuralista foucaltiana. Abans de la construcció de la monstruositat per mitjà del llenguatge, entès com una tecnologia al servei del poder polític segons el post-estructuralisme, trobem una monstruositat prèvia i original –«fractura» [«effraction»] de la iconicitat del cos– que és el fonament del coneixement, de l’expressió i de l’acceptació de la diversitat. Sense ella la monstruositat i la seva denuncia serien inintel•ligibles.

____________________________________________________________________

Cet article propose les lignes principales pour la compréhension d’une pédagogie de la différence fondée sur la notion de ce qui est monstrueux comme il est indiqué dans la phénoménologie de M. Merleau-Ponty et J. L. Marion, en dialogue avec la même notion héritée de la tradition poststructuraliste de Foucault. Avant la construction de la monstruosité au moyen du langage, compris comme une technologie au service du pouvoir politique selon le poststructuralisme, on trouve une monstruosité préalable et originale –«fracture» («effraction») de l’iconicité du corps– qui est le fondement de la connaissance, de l’expression et de l’acceptation de la diversité. Sans elle, la monstruosité et sa dénonciation seraient inintelligibles.

Paraules clau
monstre, cos, icona, ídol, fenomenologia, pedagogia de la diferència / Monstre, corps, icône, idole, phénoménologie, pédagogie de la différence

Article Details

Com citar
Curiel, Martí. “Educació i monstruositat: proposta per una pedagogia de la diferència / Éducation et monstruosité : proposition pour une pédagogie de la différence”. Temps d’Educació, no. 50, pp. 257-75, https://raco.cat/index.php/TempsEducacio/article/view/312616.