La música com a eina cohesió social / La musique comme outil de cohésion sociale
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
En aquest article intentarem apropar-nos a la música com a eina de cohesió social, parant atenció a un aclariment conceptual que ens ajudi a entendre aquesta particularitat del fet musical tan estretament lligada als seus efectes socials. Tot seguit, farem un breu recorregut per la fonamentació teòrica i empírica que sustenta aquests beneficis de les experiències musicals, i aterrarem en diverses experiències, de les més llunyanes a les més properes, on aquest impacte més enllà de la música és ben palès. Finalment, detallarem dos projectes musicals, ben coneguts per les autores, i amb una llarga trajectòria, en què un dels objectius, des dels seus orígens, ha estat aconseguir una millora de la cohesió social des de l’ensenyament musical. Les evidències fins al dia d’avui no deixen lloc a plantejar dubtes quant a l’assoliment d’aquest objectiu.
_____________________________________________________________________
Dans cet article, nous tenterons de nous approcher de la musique comme outil de cohésion sociale, en faisant attention à un éclaircissement conceptuel qui nous aide à comprendre cette particularité du fait musical si étroitement liée à ses effets sociaux. Ensuite, nous ferons un bref parcours du fondement théorique et empirique qui sous-tend ces bénéfices des expériences musicales, et nous nous pencherons sur diverses expériences, depuis les plus éloignées jusqu’aux plus proches, où cet impact allant bien au-delà de la musique est bien démontré. Enfin, nous détaillerons deux projets musicaux, bien connus des auteures, et avec une longue trajectoire, où l’un des objectifs prioritaires, depuis ses origines, a été d’obtenir une amélioration de la cohésion sociale grâce à l’enseignement de la musique. Les preuves jusqu’à ce jour ne permettent pas de présenter de doutes quant à la réalisation de cet objectif.
Article Details
Drets d'autor
Temps d’Educació conserva el dret de la primera publicació de l’article, concedint a l’autor els drets d’autoria. A més a més, tots els continguts publicats a Temps d’Educació estan subjectes a la llicència Reconocimiento-NoComercial 4.0 Internacional (CC BY-NC 4.0).
Articles més llegits del mateix autor/a
- Ruth Vilà Baños, Olga González Mediel, Erika López-Dávila, Anna Velasco, El paper de la llengua catalana en la inclusió dels i les joves estrangers a Catalunya / Le rôle de la langue catalane dans l'inclusion des jeunes, garçons et filles, étrangers en Catalogne , Temps d'Educació: 2013: Núm.: 44