Imprimeix el cos. Projecte d'impressió de roba

Main Article Content

Jeanne Vicerial

La pell s'ha convertit en la principal tela del segle xxi, ja que permet que el mateix cos es transformi en la nova peça personalitzable. Durant els meus últims 3 anys d'estudi, no vaig basar la meva investigació només en consideracions estilístiques, sinó que m'he allunyat de les limitacions industrials contemporànies i he obert un nou mètode de producció de peces de roba. La meva investigació s'ha centrat a desenvolupar un procés artesanal per fer roba d'una manera comparable a la impressió en 3D.


He aprofitat les meves investigacions en anatomia humana i en el cos per replantejar l'elaboració de roba. La meva feina és una analogia entre cos i roba. Els meus dissenys es basen en les trames dels músculs humans. Tots els meus models estan extrets de l'anatomia humana per crear una nova pell que es pugui dur. Aquest mètode d'elaboració permet que la gent dugui la seva pròpia anatomia i que mostri la construcció interior dels seus cossos. Cada peça està totalment feta amb un sol fil reciclat. Aquest mètode experimental està fet a mà, sense màquina de cosir. Com que el procés es fa a mà, l'objectiu és crear una màquina que pugui cosir peces personalitzades basant-se en un escanejat 3D del cos. Mentre segueixo els meus estudis universitaris d'indumentària tèxtil col·laboro amb enginyers per produir aquesta nova tecnologia. Aquest mètode elimina els residus tèxtils i proposa una forma diferent de produir industrialment roba personalitzada.

Article Details

Com citar
Vicerial, Jeanne. “Imprimeix el cos. Projecte d’impressió de roba”. Temes de Disseny, no. 34, pp. 44-47, doi:10.46467/TdD34.2018.44-47.
Biografia de l'autor/a

Jeanne Vicerial, SACRe EnsAD - PSL Research University

Vicerial està treballant en un projecte lleugerament auto-nociu: crear un robot que la substitueixi. Es tracta d'un dels experiments de científic boig que la dissenyadora ha tingut a les mans darrerament, i amb el que prova de reformular les lleis de la moda en el seu laboratori-barra-estudi. Se centra a imitar l'estructura anatòmica de la forma humana bo i utilitzant cordes per imitar els tendons. És costura en versió d'alta tecnologia, feta al bressol de la pràctica professional. El més impressionant de tot és que cada peça està feta amb un sol fil de 466 kilòmetres de llargada.

Actualment està fent el doctorat (SACRe EnsAD - PSL Université Paris).

Juntament amb la dissenyadora de moda Jennifer Chambaret, el 2016 va fundar l'estudi de disseny, recerca i innovació Clinique Vestimentaire: "En aquesta clínica ens ocupem del cos del pacient per crear peces de roba". Tenint en compte l'home i la seva anatomia, els dissenyadors i els investigadors de Clinique Vestimentaire proposen conceptes alternatius a la indústria tèxtil contemporània.

Amb els seus treballs de recerca teòrica, científica i pràctica, han desenvolupat nous plantejaments en la confecció de peces de roba. Combinant els conceptes de "fet a mida" i de "per endur-se" estan definint un nou paradigma: "per personalitzar" (ready-to-tailoring).