Nous parlants: llengua i subjectivitat

Main Article Content

Joan Pujolar
Aquest article defensa la pertinència i la productivitat de fer recerca sobre el tema dels «nous parlants» en sociolingüística. Amb aquest objectiu, es ressegueix històricament la relació de la sociolingüística amb altres ciències socials en termes d’una importació contínua de conceptes i mètodes de disciplines diferents. Des d’aquest punt de vista, el tema dels nous parlants entronca amb els debats sobre subjectivitat suscitats pels treballs de Foucault, Butler, Bhabha i altres autors. S’exemplifica l’argument amb una reflexió sobre com la relació de diversos perfils de parlants amb les llengües pot ajudar a entendre la situació sociolingüística catalana i com la viuen les persones. S’argumenta, finalment, que aquesta atenció a la subjectivitat pot ajudar a connectar la sociolingüística amb els camps de recerca i els moviments socials contemporanis que més han contribuït a debatre i desenvolupar el concepte de subjectivitat: el feminisme, l’antiracisme, el moviment LGTBI o l’ecologisme.
Paraules clau: nous parlants, subjectivitat, sociolingüística, interseccionalitat.

Article Details

Com citar
Pujolar, Joan. “Nous parlants: llengua i subjectivitat”. Treballs de sociolingüística catalana, vol.VOL 30, pp. 17-38, https://raco.cat/index.php/TSC/article/view/374465.
Biografia de l'autor/a

Joan Pujolar, Universitat Oberta de Catalunya

Joan Pujolar (Olot, 1964) és llicenciat en Filologia catalana i en Filologia anglogermànica per la Universitat Autònoma de Barcelona; màster en estudis lingüístics i doctor per la Universitat de Lancaster (Regne Unit).Actualment és professor catedràtic dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC, on és responsable del programa de doctorat en Humanitats i Comunicació. Dirigeix el grup de recerca sobre “Llengua, cultura i identitat en l’era global.” La seva investigació es focalitza en els usos lingüístics i la seva significació en els processos de construcció d’identitats i les seves implicacions per a l’accés a recursos simbòlics i econòmics. Ha fet estudis sobre l’ús del català entre els joves, entre immigrats i en el món econòmic, així com sobre temes de multilingüisme i gènere. Actualment fa recerca sobre “nous parlants” i l’experiència de les persones que utilitzen de forma habitual llengües de les que no en són parlants nadius.