'Big Data' en genòmica: reptes i riscos ètics.

Main Article Content

Marc Via
La informació genòmica és un tipus de 'Big Data' d'ús creixent a causa de millores tecnològiques. En aquest treball, revisem tres grups de reptes i riscos ètics associats amb aquesta informació: riscos de privadesa, gestió de les troballes incidentals i reptes en l'emmagatzematge i compartició de dades. En primer lloc, hem d'establir mecanismes sòlids per protegir la privadesa, però les dades genòmiques presenten riscos específics i hem d'admetre la possibilitat de reidentificació. Cal regular l'ús adequat de la informació genòmica incloent-hi recomanacions per a la gestió de les troballes incidentals. També cal establir polítiques clares per compartir dades i fomentar l'ús de repositoris de dades genòmiques. No obstant això, hem d'esperar desenvolupaments ràpids a la tecnologia i noves aplicacions de la informació genètica, i hem d'anticipar-nos als riscos potencials futurs.
Paraules clau
Bioètica, genómica, genética, Big Data, troballes incidentals, privadesa, compartició de dades.

Article Details

Com citar
Via, Marc. “’Big Data’ en genòmica: reptes i riscos ètics”. Revista de bioética y derecho, no. 41, pp. 33-46, https://raco.cat/index.php/RevistaBioeticaDerecho/article/view/328828.
Biografia de l'autor/a

Marc Via, Universitat de Barcelona.

Institute of Neurosciences, Universitat de Barcelona. Brainlab, Cognitive Neuroscience Research Group,
Department of Clinical Psychology and Psychobiology, Universitat de Barcelona. Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRJSD), Esplugues de Llobregat, Spain.