Proposta metodològica per a l'aplicació del benchmarking internacional en l'avaluació de la qualitat de l'educació superior virtual

Main Article Content

Renata Marciniak
L'objectiu d'aquest treball consisteix a proporcionar una metodologia de benchmarking que permeti a les universitats que ofereixin educació virtual comparar-se amb les millors universitats en l’àmbit internacional a fi de millorar la qualitat de la seva educació virtual. Per tal de comprovar la idoneïtat de la metodologia proposada, aquesta s'aplica a la Universitat Virtual de Polònia (PUW). Com a universitat sòcia (líder) es tria la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). El benchmarking que s’ha fet ha permès obtenir uns resultats sòlids per a l'elaboració i posterior implantació d'un complet pla d'acció de millora que permetrà millorar a curt i mitjà termini la qualitat de l'educació virtual de la Universitat Virtual de Polònia. Per això, es conclou que la metodologia de benchmarking proposada és adequada per a avaluar i millorar la qualitat de l'educació superior virtual.
Paraules clau
benchmarking, educació superior virtual, avaluació, qualitat

Article Details

Com citar
Marciniak, Renata. “Proposta metodològica per a l’aplicació del benchmarking internacional en l’avaluació de la qualitat de l’educació superior virtual”. RUSC, Universities & Knowledge Society, vol.VOL 12, no. 3, pp. 46-60, doi:10.7238/rusc.v12i3.2163.
Biografia de l'autor/a

Renata Marciniak, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Doctoranda en Educació per la Facultat de Pedagogia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Espanya

Renata Marciniak, de nacionalitat polonesa, és llicenciada i màster en Organització i gestió d'empreses per l'Escola Superior de Gestió de Katowice i doctora en Ciències Economicoadministratives per la Universitat Econòmica de Cracòvia. També és especialista en Entorns Virtuals d'Aprenentatge per l'Institut de Formació Docent VirtualEduca de Buenos Aires, on ha fet uns estudis de postgrau en aquest camp. Ha estat professora de la modalitat presencial i virtual en diverses universitats poloneses. Actualment fa el programa de doctorat en Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, en la qual va obtenir el títol oficial de màster en Investigació en educació. És autora de dos llibres i de nombrosos articles inclosos en llibres col·lectius. A més a més, ha publicat desenes d'articles en revistes científiques i ha participat en diversos congressos i jornades com a ponent. El seu principal tema d'interès científic és la qualitat en l'educació superior virtual, juntament amb les estratègies d'ensenyament i els models d'avaluació de programes d'estudis de l’esmentada educació.

Facultat de Pedagogia Aplicada

Universitat Autònoma de Barcelona

Edifici G

Campus de la UAB

08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)

Espanya