Relació entre els formats de publicació i l’engagement digital: estudi de les pàgines de Facebook de les universitats mexicanes

Main Article Content

Gabriel Valerio
Dagoberto José Herrera-Murillo
Fernando Villanueva-Puente
Natalia Herrera-Murillo
María del Carmen Rodríguez

Les institucions d’educació superior estan reconeixent la importància de les xarxes socials per a múltiples propòsits, com ara explorar mecanismes innovadors d’ensenyament-aprenentatge, colonitzar nous canals de comunicació social i reforçar la seva marca institucional. L’objectiu d’aquesta recerca va ser identificar l’impacte que tenen els diferents formats de publicació, usats a les pàgines de Facebook d’algunes de les principals universitats mexicanes, en el nivell d’engagement digital associat a aquesta publicació específica. Addicionalment s’avalua l’ús d’aquests formats de publicació que fan les mateixes universitats. Per fer-ho, es va seguir una metodologia quantitativa i es van analitzar 31.590 continguts, de 28 universitats mexicanes, que al seu torn van generar 1.270.621 «M’agrada», van ser compartits 252.399 vegades i van registrar 80.620 comentaris. Entre els resultats d’aquesta recerca es va obtenir que: a) hi ha una relació estadísticament significativa entre el format d’una publicació i el nivell d’engagement digital que genera; b) els enllaços són el format associat a un menor engagement digital i, no obstant això, la seva freqüència d’ús és la més alta; c) en general, les imatges són el format de publicació associat al nivell més alt d’engagement digital, però només el 18% de les universitats estudiades l’utilitzen com a primera alternativa davant dels altres formats de publicació.

Paraules clau
formats de publicació, pàgines de Facebook, engagement digital, universitats

Article Details

Com citar
Valerio, Gabriel et al. “Relació entre els formats de publicació i l’engagement digital: estudi de les pàgines de Facebook de les universitats mexicanes”. RUSC, Universities & Knowledge Society, vol.VOL 12, no. 1, pp. 50-63, doi:10.7238/rusc.v12i1.1887.
Biografies de l'autor/a

Gabriel Valerio, Tecnológico de Monterrey

Professor investigador al Tecnológico de Monterrey

 

Va obtenir el seu doctorat en Innovació Educativa pel Tecnológico de Monterrey. És enginyer en sistemes computacionals i té estudis de mestratge en Administració de tecnologies d’informació. Ha publicat diversos articles de divulgació i científics sobre l’impacte del programari social, principalment les xarxes socials, en l’àmbit educatiu i en els negocis. Ha estat consultor de múltiples empreses, donant suport en la implementació de les tecnologies d’informació per facilitar la gestió del coneixement. Així mateix, ha dictat tallers, conferències o ponències en països com Portugal, Espanya, França, Brasil, Colòmbia, Nicaragua, Mèxic, Panamà i República Txeca.

 

Colonia Tecnológico

Eugenio Garza Sada 2501 sur

64849 Monterrey

México

Dagoberto José Herrera-Murillo, Cámara de Tecnologías de Información y Comunicación de Costa Rica

Investigador en la Cámara de Tecnologías de Información y Comunicación de Costa Rica

 

Graduat com a enginyer en Negocis i Tecnologies d’Informació per l’Institut Tecnològic i d’Estudis Superiors de Monterrey (ITESM), amb una especialització en administració de serveis de tecnologies d’informació. Va treballar com a assistent de recerca al Centre de Sistemes de Coneixement de l’ITESM, on va participar en diversos projectes de recerca relacionats amb el comportament dels usuaris de xarxes socials en línia que van culminar en la publicació d’articles en revistes internacionals arbitrades. Actualment és investigador en la Cámara de Tecnologías de Información y Comunicación de Costa Rica, on s’encarrega de l’execució del Mapatge Sectorial d’Empreses de Tecnologies Digitals Costa Rica 2014.

 

Cámara de Tecnologías de Información y Comunicación de Costa Rica

San Pedro de Montes de Oca

2101-2050 San José

Costa Rica

Fernando Villanueva-Puente, Tecnológico de Monterrey

Estudiant de mestratge del Tecnológico de Monterrey

 

Enginyer en Tecnologies d’Informació i Comunicacions per la Universitat La Salle Victoria. Va obtenir el seu grau de mestre en Administració de Tecnologies d’Informació a l’Institut Tecnològic i d’Estudis Superiors de Monterrey (campus Monterrey). Durant la seva trajectòria laboral ha participat en la iniciativa pública i privada exercint diferents llocs de treball pertanyents al camp d’estudis de les tecnologies d’informació. Així mateix, ha estat partícip d’activitats i tallers vinculats amb temes de lideratge i desenvolupament social, on les seves aportacions han estat guardonades.

 

2 y 3 calle de los Nidos 1407

Fraccionamiento las Palmas

87050 Ciudad Victoria, Tamaulipas

México

Natalia Herrera-Murillo, Cámara de Tecnologías de Información y Comunicación de Costa Rica

Investigadora en la Cámara de Tecnologías de Información y Comunicación de Costa Rica

 

Graduada com a enginyera en Negocis i Tecnologies d’Informació per l’Institut Tecnològic i d’Estudis Superiors de Monterrey (ITESM), amb una especialització en administració de projectes. Va treballar com a assistent de recerca al Centre de Sistemes de Coneixement de l’ITESM, on va participar com coautora de diverses publicacions científiques i divulgatives sobre l’ús estratègic de les xarxes socials en línia per a l’educació i els negocis. Actualment és investigadora en la Cámara de Tecnologías de Información y Comunicación de Costa Rica, on s’encarrega de l’execució del Mapatge Sectorial d’Empreses de Tecnologies Digitals Costa Rica 2014.

 

Cámara de Tecnologías de Información y Comunicación de Costa Rica

San Pedro de Montes de Oca

2101-2050 San José

Costa Rica

María del Carmen Rodríguez, Universitat de Màlaga

Professora i investigadora a la Universitat de Màlaga

 

Diplomada en Teràpia Ocupacional, llicenciada en Història i Ciències de la Música. Ha cursat un màster de Noves tendències en recerca en ciències de la salut i és doctora per la Universitat de Màlaga (Espanya). Des del curs 2008/2009 treballa com a professora i investigadora a la Universitat de Màlaga. Ha col·laborat amb aquesta universitat impartint cursos de formació sobre gerontologia, cures pal·liatives, musicoteràpia i intervenció en hemofília. Ha dut a terme nombrosos cursos de formació docent i noves tecnologies, i ha participat en congressos d’innovació educativa. Té publicacions en l’àmbit sanitari i educatiu. La seva línia principal de recerca és el perfil vocacional, la personalitat i l’engagement en estudiants universitaris, que compagina actualment amb altres línies de recerca.

 

Facultad de Ciencias de la Salud

Arquitecto Francisco Peñalosa

Ampliación del Campus de Teatinos

29071 Málaga

España