El futur dels MOOC: aprenentatge adaptat o model de negoci?
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
En l’actualitat, molts cursos MOOC es dissenyen com si fossin una col·lecció de vídeos als quals s’afegeix un fòrum, fet que implica seguir un model d’ensenyament a distància tradicional sense promoure un aprenentatge adaptat o personalitzat. Aspectes com aquests, juntament amb la qualitat del procés formatiu, han de constituir un dels principals reptes dels MOOC en els propers anys.
Aquest tipus de cursos poden desenvolupar un important paper formatiu en l’educació superior, no només en països on ja s’estigui oferint aquest tipus de formació sinó en països en vies de desenvolupament. Per fer-ho possible, els MOOC han d’adoptar diferents estratègies d’ensenyament per promoure un aprenentatge més personalitzat que comporti també algun tipus de certificació i acreditació dels ensenyaments.
El futur dels MOOC ha de passar per afrontar cinc dimensions prioritàries: el model pedagògic, els processos de monetització, la certificació, l’aprenentatge adaptat i els MOOC en països en vies de desenvolupament.
Article Details
Sir John Daniel, International Quality Group, Council for Higher Education Accreditation (EUA)
Sir John Daniel té quaranta anys d’experiència en l’ensenyament en línia i l’educació a distància; Daniel va ser vicerector de l’Open University durant onze anys i director general adjunt d’Educació a la UNESCO.
#205 – 3133 Cambie Street
Vancouver, BC, V5Z 4N2
Canada
Esteban Vázquez Cano, Professor del Departament de Didàctica, Organització Escolar i Didàctiques Especials de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED)
És doctor en Ciències de l’Educació i ha publicat diversos llibres i articles sobre la irrupció dels MOOC i les seves implicacions en l’educació superior. Després de quinze anys com a professor, membre d’equips directius i inspector d’Educació a Espanya i els Estats Units, actualment és professor del Departament de Didàctica, Organització Escolar i Didàctiques Especials de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED).
C/Juan del Rosal, 14
28040 Madrid
España
Mercè Gisbert, Professora del Departament d’Educació de la Universitat Rovira i Virgili (URL)
Doctora en Ciències de l’Educació, és professora en el Departament d’Educació de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona des de fa vint-i-cinc anys. Especialista en tecnologies aplicades a l’educació. Coordinadora del grup de recerca Applied Research in Education and Technology i coordinadora del doctorat interuniversitari de Tecnologia Educativa.
Universitat Rovira i Virgili (URL)
Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia
Carretera de Valls, s/n
43007 Tarragona
Espanya
Articles més llegits del mateix autor/a
- Esteban Vázquez Cano, M. Luisa Sevillano, Anàlisi de la funcionalitat didàctica de les tauletes digitals en l'espai europeu d'ensenyament superior , RUSC, Universities & Knowledge Society: 2014: Vol.: 11 Núm.: 3
- Mercè Gisbert, Larry Johnson, Educació i tecnologia: nous escenaris d’aprenentatge des d’una visió transformadora , RUSC, Universities & Knowledge Society: 2015: Vol. 12 Núm.: 2. Número especial: nous escenaris d'aprenentatge des d'una visió transformadora