Indicadors de qualitat pedagògica per al disseny d’un curs en línia massiu i obert d’actualització docent

Main Article Content

Lorena Aleman de la Garza
Teresa Sancho Vinuesa
Marcela Georgina Gomez Zermeño
Els cursos en línia, massius i oberts (MOOC) han generat importants expectatives i han revolucionat algunes pràctiques educatives, en oferir recursos educatius oberts per a la seva consulta, ús i adaptació; no obstant això, sovint es qüestiona la seva qualitat pedagògica. L’objectiu d’aquest estudi és identificar indicadors relacionats amb factors pedagògics, funcionals, tecnològics i de temps, per avaluar la qualitat del MOOC Lideratge en gestió educativa estratègica a través de l’ús de la tecnologia, ofert com a recurs d’actualització docent a Coursera a 10.161 participants. Mitjançant el mètode Delphi, un grup de 55 experts va acordar que el temps és un factor clau que cal considerar en el disseny de les activitats d’aprenentatge. Es conclou que sense mesurament dels resultats no es pot valorar l’èxit d’un MOOC, per això institucions i consorcis han d’establir indicadors d’avaluació per enfocar els seus esforços per a la millora de la seva qualitat pedagògica. Si es proporciona informació rellevant es podrà avaluar el potencial d’aprenentatge que tenen els recursos educatius basats en principis connectivistes i reconèixer la qualitat pedagògica dels MOOC, amb l’objectiu de coadjuvar a la visió d’un futur en què tothom tingui accés a una educació de classe mundial.
Paraules clau
cursos en línia massius i oberts, MOOC, avaluació, qualitat pedagògica, actualització docent

Article Details

Com citar
Aleman de la Garza, Lorena et al. “Indicadors de qualitat pedagògica per al disseny d’un curs en línia massiu i obert d’actualització docent”. RUSC, Universities & Knowledge Society, vol.VOL 12, no. 1, pp. 104-18, doi:10.7238/rusc.v12i1.2260.
Biografies de l'autor/a

Lorena Aleman de la Garza, Coordinadora de Projectes Especials i Educació Contínua, Institut Tecnològic i d’Estudis Superiors de Monterrey (ITESM)

Candidata a doctora en el programa del doctorat d’Educació i TIC (e-learning) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Amb estudis de màster d’Administració d’institucions educatives per l’Institut Tecnològic i d’Estudis Superiors de Monterrey (ITESM), amb menció honorífica d’excel·lència. Llicenciada en Administració d’Empreses per la Universitat TecMilenio, amb menció honorífica d’excel·lència. Ha treballat com a professora de postgrau a l’Escola de Graduats en Educació (EGE) de l’ITESM en el màster d’Administració d’institucions educatives, màster d’Educació i mestratge en tecnologia educativa. Membre de la Càtedra de Recerca L’Escola com a Organització de Coneixement. Responsable tècnica en projectes de recerca educativa CONACYT. Coordinadora de programes d’extensió i projectes especials, en els quals destaquen el Programa de Formació Docent d’Educació Mitjana Superior (PROFORDEMS) i el curs d’especialització Nou Perfil Docent.

 

Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey (ITESM)

Avda. Eugenio Garza Sada, 2501 Sur

Edificio CEDES, piso SS1

64849 Monterrey (Nuevo León)

México

Teresa Sancho Vinuesa, Professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), investigadora de l’IN3

Vicerectora de Recerca i Innovació a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Doctora en Enginyeria Electrònica, té estudis de llicenciatura en Matemàtiques. És la investigadora principal del grup de R+D+I CIMANET (Ciències i Matemàtiques en Xarxa) de la UOC. Ha desenvolupat la seva tasca docent en l’àmbit de l’anàlisi numèrica i la teoria de probabilitats i processos estocàstics a l’Escola d’Enginyeria i Arquitectura La Salle. Ha estat membre de l’equip pedagògic i editorial de TEXTO i ha coordinat l’Àrea de Matemàtiques dels estudis d’Informàtica a la UOC. Ha estat coordinadora acadèmica i directora del programa de doctorat de Societat de la Informació i el Coneixement d’aquesta universitat. Actualment és responsable de les assignatures de matemàtiques de l’Enginyeria Tècnica en Telecomunicacions. Ha estat investigadora del programa de recerca interdisciplinari sobre la societat de la informació a Catalunya (Projecte Internet) codirigit per Manuel Castells i Imma Tubella; en aquest marc ha dirigit un estudi sobre les transformacions de les universitats catalanes mitjançant l’anàlisi de l’ús d’internet. Actualment, ha reprès l’activitat en l’àmbit de l’aprenentatge de les matemàtiques per a les enginyeries mitjançant la xarxa.

 

Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Rambla del Poblenou, 156

08018 Barcelona

Espanya

Marcela Georgina Gomez Zermeño, Professora-investigadora, directora del Centre de Recerca en Educació, Institut Tecnològic i d’Estudis Superiors de Monterrey (ITESM)

Doctora en Innovació Educativa per l’Escola de Graduats en Educació de l’Institut Tecnològic i d’Estudis Superiors de Monterrey (ITESM). Amb estudis de màster de Ciències de l’enginyeria en tecnologies informàtiques i de comunicacions. INT-CITCOM, Estudis Superiors de France Télécoms. Llicenciatura en Sistemes Computacionals i Administratius per l’ITESM. Professora titular de l’Escola de Graduats en Educació de l’ITESM en els programes de màster d’Educació, màster de Tecnologia Educativa i doctorat en Innovació Educativa. Membre de les càtedres en recerca L’Escola com a Organització de Coneixement, Innovació en Tecnologia i Educació, i del Consell Mexicà de Recerca Educativa (COMIE). Responsable tècnica en projectes de recerca educativa CONACYT i programa ALFA de la Comissió Europea. Forma part del Sistema Nacional d’Investigadors (SNI) Nivell 1.

 

 

Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey (ITESM)

Avda. Eugenio Garza Sada, 2501 Sur

Edificio CEDES, piso SS1

64849 Monterrey (Nuevo León)

México