Sobre l’aprovació frustrada d’un nou Estatut d’autonomia de la Regió de Múrcia (2019-2021) i el tractament del patrimoni lingüístic autòcton (parles murcianes i valencià/català del Carxe)

Main Article Content

Ángel Custodio Navarro Sánchez

Aquest article analitza el context de l’aprovació per l’Assemblea Regional de Múrcia, l’abril de 2019, d’un projecte de reforma de l’Estatut murcià que aprofundia en el reforç de la identitat murciana, i es referia al patrimoni lingüístic autòcton i a una mínima idea –però certa idea– de protecció i reconeixement d’aquest patrimoni. No obstant això, el desembre de 2021, els avatars de la política murciana han fet que el text embarranqués i que, al final, no prosperi. Fins i tot la Mesa del Congrés dels Diputats ha acabat acceptant aquesta retirada, si bé s’han interposat recursos d’empara i un recurs d’inconstitucionalitat contra aquesta retirada, motiu pel qual el tema estudiat podria tenir noves derivades. Pel valor del fons material del que propugna en matèria lingüística, se’n descriuen tots els aspectes i es posen en relació amb les exigències de la Constitució (art. 3.2 i 3.3) i de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, a la Regió de Múrcia, malgrat que, ara com ara, no s’apliquen.

Paraules clau:

proposta de reforma de l’Estatut murcià, retirada de la reforma, patrimoni lingüístic, retrocés identitari, Regió de Múrcia, Carxe, llengua regional

Article Details

Com citar
Navarro Sánchez, Ángel Custodio. “Sobre l’aprovació frustrada d’un nou Estatut d’autonomia de la Regió de Múrcia (2019-2021) i el tractament del patrimoni lingüístic autòcton (parles murcianes i valencià/català del Carxe)”. Revista de Llengua i Dret, no. 81, pp. 154-69, https://raco.cat/index.php/RLD/article/view/430577.