El Federalismo judicial y la proteción de los derechos fundamentales en la República Argentina
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Antonio M. Hernández
Es descriu el federalisme judicial argentí, ja que existeix un poder judicial federal i a més un poder judicial per a cada una de les províncies i la ciutat autònoma de Buenos Aires. S’analitza la competència dels respectius poders judicials, d’acord amb la llei suprema, així com el que estableix la Convenció Americana de Drets Humans. Es destaca el control de constitucionalitat difús, que implica que qualsevol jutge federal o provincial està habilitat per a això, encara que la Cort Suprema de Justícia federal és la intèrpret final de la Constitució. Es consideren els sistemes de designació en les justícies provincials, els principis d’inamobilitat i la independència dels jutges i les característiques del control de constitucionalitat. Pel que fa als drets fonamentals, s’estudien la doble font nacional i internacional d’aquests, que reconeixen els drets civils i polítics i els de tipus econòmics, social i cultural, tant en l’ordre federal com en les constitucions provincials. S’analitza la garantia específica de l’empara per a aquests, tant en l’ordre federal com en les províncies.
Paraules clau
federalisme judicial, Cort Suprema de Justícia de la nació, justícia provincial, control de constitucionalitat difús, drets fonamentals de doble font, empara.
Article Details
Com citar
Hernández, Antonio M. “El Federalismo judicial y la proteción de los derechos fundamentales en la República Argentina”. Revista d’estudis autonòmics i federals, no. 9, pp. 91-128, https://raco.cat/index.php/REAF/article/view/251964.