La funció analítica: dimensió femenina i dimensió masculina

Main Article Content

Antonio Pérez-Sánchez

Després de revisar el concepte de funció analítica segons diversos autors, es proposa una definició a partir del model de Bion ♀↔♂ (continent/contingut). Segons aquest model, en la funció analítica hi ha una dimensió femenina en contínua interacció amb la masculina. Cada dimensió té una característica específica que, de forma esquemàtica, representaríem així: per a la dimensió femenina ♀-receptivitat; i per a la masculina ♂-penetrabilitat. Per a la materialització de la funció analítica, l’analista hauria d’integrar tots dos factors. D’altra banda, la interacció entre continent i contingut (receptivitat-penetrabilitat) es desenvolupa a diferents nivells evolutius, dels quals destacaríem dos patrons: «boca-mugró» i «vagina-penis». El primer estaria lligat a la funció nutrícia i de sustentació psíquica, mentre que el segon estaria connectat amb les funcions generatives: comprensió i insight. Encara que tots dos són presents en tot el procés analític, hi ha un predomini més gran del primer patró al començament del procés, i del segon, en moments avançats. Es presenten cinc sessions d’anàlisi d’una setmana per il·lustrar el segon aspecte.

Paraules clau:

funció analítica, masculí, femení, model continent/contingut, Bion

Article Details

Com citar
Pérez-Sánchez, Antonio. “La funció analítica: dimensió femenina i dimensió masculina”. Revista Catalana de Psicoanàlisi, vol.VOL 39, no. 1, pp. 27-42, doi:10.34810/rcpv39n1id404779.
Biografia de l'autor/a

Antonio Pérez-Sánchez

Psiquiatre i psicoanalista amb funcions didàctiques de la SEP-IPA. Coordinador del Grup d’Estudis Portuguès de Psicoanàlisi (IPA). Membre de l’equip de redacció del Diccionari Enciclopèdic Interregional de l’IPA.