El self ignorat. Amb l’ús de la teoria de Bion dels vincles negatius

Main Article Content

Rafael E. López-Corvo

Introdueixo la hipòtesi que el concepte de «fals self» de Winnicott conté dos subselfs, que anomeno fals self autocomplaent i fals self negativista. Considero que ambdós són l’expressió de la presència d’allò infantil en la ment de l’adult i els associo amb el concepte de Bion dels vincles negatius -L (-amor) i -H (-odi). D’altra banda, anomeno «self ignorat» un aspecte oblidat que interfereix en l’assoliment d’un veritable self; roman reprimit i atrapat entre els dos subselfs, el complaent i el negativista i, com a forma de defensa, és fruit de l’atac de l’infant a l’aparell perceptiu del jo, que es fragmenta i projecta mitjançant identificacions projectives i també mitjançant un gran odi dirigit al jo. S’utilitzen diversos casos clínics per a demostrar la hipòtesi presentada.


 

Paraules clau
Bion, drogodependència, fals self, self complaent, self ignorat, self negativista, self oblidat, Winnicott

Article Details

Com citar
López-Corvo, Rafael E. “El self ignorat. Amb l’ús de la teoria de Bion dels vincles negatius”. Revista Catalana de Psicoanàlisi, vol.VOL 38, no. 1, pp. 25-43, doi:10.34810/rcpv38n1id391097.
Biografia de l'autor/a

Rafael E. López-Corvo

Psicoanalista didàctic: Associació Psicoanalítica Internacional (IPA), Veneçolana (ASOVEP), Canadenca (CPS) i dels Estats Units (APsA).