Nova retòrica i pràctica d’escriptura en Ramon Llull
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Lola Badia
Universitat de Barcelona. Centre de Documentació Ramon Llull
El punt de referència d’aquest treball és un opuscle escrit en català l’any 1301 durant un viatge a Xipre: la Retòrica nova. Entre 1271 a 1301 Llull havia escrit les Arts de la primera fase, les primeres formulacions de les de la segona i la pràctica totalitat de les seves obres en vulgar d’expressió literària: el Llibre de contemplació en Déu, el Llibre del gentil e dels tres savis, el Romanç de Blaquerna amb el «Llibre d’amic e amat», el Llibre de Meravelles amb el «Llibre de les bèsties», el Llibre de Santa Maria, el Plant de la Verge, el Desconhort, i el Cant de Ramon. Aquests materials constitueixen l’experiència d’escriptor de Ramon Llull des de la qual es va atrevir a reformular els principis de la retòrica des d’una perspectiva congruent amb la pràctica de la seva producció. Resulten especialment rellevants les incursions lul·lianes en la ficció al·legòrica (1274) i l’autocomentari poètic (1299).
Article Details
Com citar
Badia, Lola. “Nova retòrica i pràctica d’escriptura en Ramon Llull”. Quaderns d’Italià, no. 18, pp. 79-91, https://raco.cat/index.php/QuadernsItalia/article/view/285117.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Lola Badia, Els versos estranys del «Sermó» de Muntaner , Quaderns d'Italià: Núm. 21 (2016): Lingue in contatto in Italia — Letteratura catalana e letteratura italiana fra Medioevo e Rinascimento