En un futur, serà possible la vida tecnològica de Black Mirror? Podrien existir els dracs de Joc de trons? Tenen base científica els fenòmens de Fringe? Podríem viatjar al món de l’inrevés d’Stranger Things? Són algunes de les qüestions que vol respondre La ciencia en las series de televisión, el nou llibre del crític de sèries Toni de la Torre i el divulgador científic Ramon Cererols i que edita la Fundació Dr. Antoni Esteve.

La publicació es va presentar el 9 de novembre de 2021 en un acte presencial i virtual a CosmoCaixa Barcelona que va comptar també amb la presència del científic Salvador Macip.

“En aquest llibre parlem sobre ciència des de l’àmbit de la cultura popular”, explica Toni de la Torre. “De fet, des de l’àmbit de la cultura popular que més auge ha experimentat en els últims anys: les sèries de televisió”. Per això, la publicació analitza nou ficcions televisives plantejant en cada capítol un interrogant relacionat amb la ciència. “Navegant entre la ficció i la realitat, hem desgranat quina part d’aquella sèrie de televisió tan coneguda sorgeix de la imaginació dels guionistes i quina part té una base científicament certa”.

L’objectiu de La ciencia en las series de televisión és avivar la curiositat del lector i apropar-lo al coneixement científic. Per això, aborda sèries com Breaking Bad o The Mandalorian però també conceptes com els forats de cuc, la relativitat especial, els universos paral·lels i el transhumanisme. “La nostra voluntat és ajudar els lectors a creuar de la passió per les sèries a la passió per la ciència en un camí bidireccional”, apunta De la Torre.

El llibre obre amb la sèrie de ciencia ficció Black Mirror per la seva àmplia varietat de temes i per la manera en que aconsegueix que la seva visió del futur estigui ancorada en el present, fins al punt que és habitual que molta gent comenti avenços científics i tecnològics amb expressions com “això és molt Black Mirror”. Però la publicació no només es cenyeix a la ciència ficció sinó que també s’atreveix amb altres gèneres que a priori no tenen res de científic, com la sèrie de fantasia Joc de trons.

“Gràcies a les sèries de televisió, hem aconseguit popularitzar un gènere, el de la ciència ficció, que durant dècades ha estat patrimoni quasi exclusiu de geeks i nerds. La ciència està entrant cada cop més a les cases a través de les pantalles”, afirma el científic de la Universitat de Leicester Salvador Macip. “Tot i que ens dóna igual si els dracs de Daenerys Targaryen són en realitat massa pesats por aixecar el vol o que no puguin escopir foc sense cremar-se el vel del paladar, segur que trobarem apassionant descobrir que tenen un volum similar al de deu elefants i que, per tant, haurien de volar a 126 km/h per no caure en picat. O que per aixafar un crani com fa la Muntanya, seria necessària una força de 2.300 N, el doble de la d’un humà molt fort”, apunta l’investigador com a exemple.

Altres interrogants i sèries que planteja La ciencia en las series de televisión són si podria existir una illa com la lde Lost, si existeix la metanfetamina blava de Breaking Bad, per què tothom adora el Baby Yoda de The Mandalorian o si té raó Sheldon Cooper en tenir pànic als gèrmens.

Algunes d’aquestes preguntes les van resoldre els autors del llibre i Salvador Macip durant l’acte de presentació a CosmoCaixa, que també es va poder seguir en streaming. Totes elles tenen la seva resposta en el llibre La ciencia en las series de televisión. Aquesta és la tercera col·laboració de la Fundació Dr. Antoni Esteve i Toni de la Torre després de la publicació de La medicina en las series de televisión i La ciencia de The Big Bang Theory.

Cuadernos de la Fundación Dr. Antoni Esteve

M. Antònia Julià, Elisabet Serés, Fèlix Bosch

94-96