El sorgiment d’un nou subjecte de ciutadania? Aportacions teòriques al debat contemporani sobre els drets dels infants

Main Article Content

Julia Ramiro
Carmen Alemán Bracho
L’article discuteix el concepte de ciutadania associat a la infància. A través d’una aproximació analítica, es pretén oferir un marc teòric i epistemològic que permeti conèixer les diferents postures que sustenten aquest concepte, tant des del punt de vista ideològic com filosòfic, i que, al mateix temps, es troben als diversos debats sobre la naturalesa dels drets dels infants a les societats democràtiques. Per a això, es revisen les discussions contemporànies entorn del concepte de ciutadania i se sistematitza i s’ordena la literatura cientificosocial produïda, fonamentalment, a partir de la dècada dels anys vuitanta del segle passat. L’article conclou amb un balanç sobre les implicacions i l’impacte d’aquests corrents teòrics en la reconceptualització de l’infant com a subjecte de ciutadania.
Paraules clau
infància, participació, relacions d’interdependència, anàlisi teòric

Article Details

Com citar
Ramiro, Julia; and Alemán Bracho, Carmen. “El sorgiment d’un nou subjecte de ciutadania? Aportacions teòriques al debat contemporani sobre els drets dels infants”. Papers: revista de sociologia, vol.VOL 101, no. 2, pp. 169-93, https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/306571.
Biografies de l'autor/a

Julia Ramiro, Universidad Nacional de Educación a Distancia

Doctora por la UCM (2013), Licenciada en Sociología por la UCM (2006) y Diplomada en Trabajo Social por la UPO (2003). Es profesora en dpto. de servicios sociales y fundamentos histórico-jurídicos de la UNED. Sus principales líneas de investigación se dirigen al estudio de la infancia desde la sociología política, así como cuestiones relacionadas con la ciudadanía y los derechos los niños.

Carmen Alemán Bracho, Universidad Nacional de Educación a Distancia

Catedrática de universidad de Servicios Sociales y Política Social. Actualmente, directora del dept. de servicios sociales y fundamentos histórico-jurídicos de la UNED. Sus principales líneas de invistegación incluyen el estudio y análisis de las políticas sociales, los servicios sociales y los sistemas de bienestar social.