El terrorista suïcida a través del mirall social

Main Article Content

Javier Gil Gimeno

Aquesta recensió pretén fer, des de la perspectiva de les ciències socials, una anàlisi comparativa de dues obres que han estudiat amb profunditat una de les contrafigures fonamentals del nostre temps: el terrorista suïcida. Aquest és, sens dubte, un dels grans estranys de la societat global –físicament proper però culturalment allunyat-rebutjat, com diria Georg Simmel. Són persones que semblen actuar en un altre pla de la realitat i amb altres codis de conducta. Josetxo Beriain a la seva obra El sujeto transgresor (y transgredido) i Joseba Zulaika a Terrorism: The self-fulfilling prophecy estudien el terrorista suïcida des de dos enfocaments diferents i innovadors que ens permeten comprendre millor la seva complexitat i els matisos adscrits a les seves accions. El màrtir nihilista que presenta Beriain i la versió subjectivista del terrorista suïcida envoltat pel contraterrorisme que ens ofereix Zulaika ens aporten noves eines d'anàlisi i estratègies de coneixement per comprendre millor un fenomen cabdal de la nostra societat.

Paraules clau
terrorista suïcida, terrorisme, contraterrorisme, integració social, nihilisme, martiri, modernitat, sociologia, societat

Article Details

Com citar
Gil Gimeno, Javier. “El terrorista suïcida a través del mirall social”. Papers: revista de sociologia, vol.VOL 98, no. 3, pp. 593-01, https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/319637.
Biografia de l'autor/a

Javier Gil Gimeno, Universidad Pública de Navarra

Profesor del Departamento de Sociología de la UPNA, en donde se licenció como segundo premio nacional 2004 y,posteriormente, se doctoró (2009). Ha publicado el libro Suicidio: ¿Morir o matar? y varios artículos en revistas especializadas.