L’estructura d’oportunitat política transnacional i el gir relacional en l’anàlisi de la participació política i l’associacionisme migrant

Main Article Content

Natalia Moraes Mena
Isabel Cutillas Fernández
En els estudis sobre els determinants de la participació política dels migrants és freqüent trobar anàlisis basades en l’enfocament de l’estructura d’oportunitats polítiques (EOP). Aquest enfocament sorgeix a partir dels estudis sobre moviments socials i activisme cívic. Enfront dels abordatges que explicaven l’acció col·lectiva a partir de l’agregació natural d’interessos comuns, fruit dels processos d’interacció estratègica, de la mobilització de recursos o del nivell socioeconòmic dels actors, aquesta perspectiva entén que això té més a veure amb l’existència d’un context polític determinat que afavoreix el desenvolupament de certes accions i iniciatives civicopolítiques. L’enfocament de l’EOP és actualment un dels dominants en l’anàlisi de l’activisme migrant. L’objectiu d’aquest article és reflexionar sobre aquests debats centrant-nos en les principals limitacions de la perspectiva de l’EOP. Per fer-ho, ens basarem en l’anàlisi de l’associacionisme migrant a Espanya i en els vincles civicopolítics dels migrants amb els seus països d’origen. Aquest treball pretén oferir un acostament teoricoanalític a partir dels resultats de les recerques que en els darrers anys s’han desenvolupat a Espanya sobre aquesta temàtica. A partir d’aquesta discussió, l’article presenta una proposta analítica relacional i dinàmica de les principals dimensions que entenem que s’han de tenir en compte a l’hora d’abordar l’associacionisme i la participació civicopolítica dels migrants.
Paraules clau
migrants, participació política, associacionisme migrant, estructura d'oportunitats polítiques, perspectiva transnacional

Article Details

Com citar
Moraes Mena, Natalia; and Cutillas Fernández, Isabel. “L’estructura d’oportunitat política transnacional i el gir relacional en l’anàlisi de la participació política i l’associacionisme migrant”. Papers: revista de sociologia, vol.VOL 103, no. 4, pp. 605-24, https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/342080.
Biografies de l'autor/a

Natalia Moraes Mena, Universitat de Múrcia

Professora contractada doctora al Departament de Sociologia de la Universitat de Múrcia. Coordinadora del Màster de Sociologia Aplicada de la Universitat de Múrcia. Ha estat investigadora visitant al Departament de Sociologia de la Universitat Duke (EUA), a l’Institut Gino Germani (Argentina), al Centre de Recerca i Estudis en Sociologia, ISCTE (Portugal), i al Departament de Sociologia de la Facultat de Ciències Socials (UDELAR, Uruguai). És autora de nombrosos articles i publicacions científiques: és coeditora de «Mediterrani migrant. Tres dècades de fluxos migratoris» (EDITUM) i de «Migració i participació política. Estats, organitzacions i migrants llatinoamericans en perspectiva local-transnacional» (CSIC). Les seves principals línies de recerca estan relacionades amb la sociologia de les migracions, la sociologia de la diversitat i la sociologia política.

Isabel Cutillas Fernández, Universitat de Múrcia

Investigadora del Departament de Sociologia de la Universitat de Múrcia. Llicenciada en Sociologia i en Ciències Polítiques. Candidata a doctora en Sociologia en el Programa d’Estudis de Doctorat: Societat, Desenvolupament i Relacions Laborals de la Universitat de Múrcia. Directora de Zaranda Investigación Social. Ha publicat diversos articles científics sobre participació, migracions i responsabilitat social corporativa.