Associacionisme immigrant a Galícia. Demandes des de la precarietat

Main Article Content

Belén Fernández-Suárez
Verónica Verdía Varela
Renée DePalma
L’arribada d’immigració estrangera a Galícia sense vincles amb l’emigració gallega i per causes econòmiques al començament del segle xxi va provocar l’assentament de comunitats migrants de forma estable. Un dels indicadors d’assentament de la immigració estrangera i d’integració en la societat d’acollida és la creació d’associacions ètniques. En la recerca en què es basa aquest article ens centrem en l’estudi de l’associacionisme dels immigrants estrangers no hispanoparlants a Galícia per analitzar les seves demandes i les seves estratègies en relació amb els seus processos d’integració. La realitat del teixit associatiu immigrant a Galícia està marcada per la situació de precarietat, la viscuda pels seus líders i associats arran de la crisi econòmica i la soferta com a entitats per les polítiques d’austeritat marcades per la retallada de la despesa social. En aquest article complementarem la classificació sobre el teixit associatiu ètnic de Schrover i Vermeulen (2005), la qual distingeix entre associacions defensives —les que responen a l’exclusió— i ofensives —les que recalquen les seves diferències pel que fa a la societat receptora—, amb un tercer tipus: les organitzacions amb demandes interculturals que busquen una major interacció i un major intercanvi amb la societat d’acollida.
Paraules clau
associacionisme, immigració, Galícia, integració, precarietat

Article Details

Com citar
Fernández-Suárez, Belén et al. “Associacionisme immigrant a Galícia. Demandes des de la precarietat”. Papers: revista de sociologia, vol.VOL 103, no. 4, pp. 661-83, https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/342082.
Biografies de l'autor/a

Belén Fernández-Suárez, Universitat de la Corunya

Professora ajudant doctora de Sociologia a la Universitat de la Corunya. Doctora en Sociologia per la Universitat de la Corunya. És membre de l’Equip de Sociologia de les Migracions Internacionals (ESOMI). Les seves línies de recerca són les polítiques migratòries, la integració de la població estrangera i les polítiques públiques.

Verónica Verdía Varela, Universitat de la Corunya

Llicenciada en Sociologia. Curs de postgrau en el Màster Oficial de Migracions Internacionals: Recerca, Polítiques Migratòries i Mediació Intercultural de la Universitat de la Corunya. Amb experiència com a tècnica de Sensibilització, Educació per al Desenvolupament i Voluntariat en el Tercer Sector, actualment està contractada com a investigadora amb càrrec al projecte de recerca «Diversitat infantil, societat i emigració maternal a Nicaragua, organització de xarxes», a la Facultat de Fisioteràpia de la Universitat de la Corunya.

Renée DePalma, Universitat de la Corunya

Professora contractada doctora d’Educació a la Universitat de la Corunya i IP d’un projecte de recerca subvencionat per la Xunta de Galícia (2014-2017) sobre discursos i pràctiques relacionats amb la integració per part d’entitats públiques (ONG, centres escolars, serveis socials) i per part dels col·lectius d’immigrants. Es va doctorar a EUA i es va especialitzar en educació bilingüe i intercultural.