Cap a un patró territorial complex de la mobilitat residencial. El cas de la Regió Metropolitana de Barcelona
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Els patrons territorials de la mobilitat residencial a les grans ciutats espanyoles han experimentat canvis profunds en els darrers anys. El nou escenari s’allunya del model de desconcentració demogràfica i suburbanització territorial que havia estat el predominant des de la dècada de 1970 i que s’havia prolongat fins als primers anys del segle XXI.
Aquest article aprofundeix en el cas de Barcelona, on s’ha observat un descens en la intensitat dels moviments suburbanitzadors i un augment en la capacitat d’atracció del centre cap als residents de les corones metropolitanes. Una cosa similar ha esdevingut amb els centres dels subsistemes residencials de la metròpoli, mentre que els municipis petits i mitjans més allunyats del centre deixen enrere períodes en què creixien a un ritme extremament intens a causa de l’aportació de la migració. Com a resultat, els orígens i les destinacions dels canvis de residència són ara més diversos i els models de suburbanització i de recentralització coexisteixen d’una forma més equilibrada, sense oblidar l’emergència dels moviments perifèria a perifèria. Tot això en el context d’una regió metropolitana més madura, en la qual l’etapa d’expansió territorial sembla haver arribat al final pel descens de la demanda endògena d’habitatge, un escenari associat a la menor generació neta de llars i als canvis en l’estructura de la població.
Article Details
Antonio López-Gay, Centre d’Estudis Demogràfics, Universitat Autònoma de Barcelona
Antonio López Gay és doctor en Demografia per la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador al Centre d’Estudis Demogràfics. Actualment és l’investigador principal del projecte Mobipol («Mobilitat residencial, selecció sociodemogràfica i substitució de la població: cap a la polarització de les ciutats espanyoles?») i membre del projecte europeu Equalize, que analitza els patrons familiars des d’una perspectiva mundial.