Precarietat laboral i trajectòries flexibles a Mèxic. Un estudi comparatiu de tres ocupacions

Main Article Content

Alfredo Hualde Alfaro
Rocío Guadarrama Olivera
Silvia López Estrada
En el context actual de globalització, reestructuració dels processos productius i flexibilització del treball, les recerques acadèmiques coincideixen a assenyalar que el treball contemporani es caracteritza per una condició de precarietat molt estesa. En aquest article es presenten les principals troballes d’un estudi sobre la precarietat a Mèxic que parteix de considerar l’heterogeneïtat del fenomen i la seva forta càrrega subjectiva. Per explicar aquesta diversitat i la seva evolució, es va comparar la situació laboral d’individus de tres ocupacions contrastants en diferents regions del país: treballadors de la indústria de la confecció, treballadors de centres d’atenció de trucades i músics professionals. La recerca empírica va ser sostinguda per una metodologia mixta que va permetre la reconstrucció dels itineraris laborals dels treballadors a partir de la informació obtinguda mitjançant entrevistes semiestructurades. Es conclou que la inestabilitat i la incertesa són predominants excepte en segments de treballadors de la indústria de la confecció col·locats a les grans multinacionals, en els treballadors que fan carrera als centres d’atenció de trucades i en els músics amb plaça en les orquestres més estables. En aquestes condicions, el significat del treball és múltiple i exigeix dels individus adaptacions permanents al llarg de la seva vida laboral.
Paraules clau
precarietat, heterogeneïtat, indústria de la confecció, centres d’atenció de trucades, músics professionals

Article Details

Com citar
Hualde Alfaro, Alfredo et al. “Precarietat laboral i trajectòries flexibles a Mèxic. Un estudi comparatiu de tres ocupacions”. Papers: revista de sociologia, vol.VOL 101, no. 2, pp. 195-21, https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/306572.
Biografies de l'autor/a

Alfredo Hualde Alfaro, El Colegio de la Frontera Norte

Doctor en Estudios Latinoamericanos por la Universidad Nacional Autónoma de México. Investigador del Departamento de Estudios Sociales de el Colegio de la Frontera Norte en Tijuana. Sus líneas de investigación son mercados de trabajo, profesiones, organización industrial y sistemas regionales de innovación.

Rocío Guadarrama Olivera, Universidad Autónoma Metropolitana. Unidad Cuajimalpa

Doctora en Ciencia Social con Es­pecialidad en Sociología por El Co­legio de México. Es profesora-investigadora titular del De­partamento de Ciencias Sociales de la Universidad Autónoma Me­tropolitana, Unidad Cuajimalpa. Sus áreas de interés versan sobre trabajo y género, identidades profesionales y relaciones entre espacio, arte y profesiones creativas.

Silvia López Estrada, El Colegio de la Frontera Norte

Doctora en Sociología por The City University of New York, Graduate Center y Maestra en Desarrollo Regional por El Colegio de la Frontera Norte. Es investigadora titular del Departamento de Estudios de Población de El Colef desde 1988. Sus áreas de interés son trabajo, familia y género; espacio, trabajo y género;  políticas públicas y género.