La representació política de les persones d’origen immigrant a Espanya i Itàlia

Main Article Content

Daniela Vintila
Laura Morales
En els últims vint anys, les societats d’Espanya i Itàlia han experimentat un canvi demogràfic molt notable a causa de fluxos migratoris d’alta intensitat. Des de principis de la dècada de 1990, la població estrangera es va multiplicar per cinc en tots dos països i el 2010 va assolir el 12 i el 6 per cent, respectivament, del conjunt poblacional (INE, 2015; ISTAT, 2015). En tots dos casos, aquest fenomen migratori planteja nous desafiaments de representació democràtica, atès que, en un període molt curt de temps, ha generat un gran cabal de nous residents amb expectatives legítimes de fer sentir la seva veu en el procés de presa de decisions. No obstant això, l’augment del nombre d’immigrants residents a Espanya i Itàlia també va coincidir amb un període en el qual l’opinió pública va començar a mostrar major preocupació per la immigració, la qual cosa va provocar actituds negatives cada vegada més visibles cap als col·lectius immigrants en ambdós països. Aquest article analitza en quina mesura la pressió migratòria i el canvi actitudinal cap als immigrants a Espanya i Itàlia poden ajudar-nos a comprendre millor les estratègies dels partits a l’hora de facilitar l’accés d’aquest col·lectiu a càrrecs electes als parlaments nacionals. Fent ús d’una base de dades única que inclou informació sobre el perfil sociodemogràfic i polític de tots els diputats i diputades en tots dos països des de 1990 fins a l’actualitat, el nostre estudi contribueix a avançar en el coneixement sobre les dinàmiques que afavoreixen i que dificulten la representació política dels immigrants en aquests dos països del sud d’Europa.
Paraules clau
immigració, parlaments, diputats i diputades, partits polítics, opinió pública

Article Details

Com citar
Vintila, Daniela; and Morales, Laura. “La representació política de les persones d’origen immigrant a Espanya i Itàlia”. Papers: revista de sociologia, vol.VOL 103, no. 4, pp. 521-50, https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/342077.
Biografies de l'autor/a

Daniela Vintila, Centre for Ethnic and Migration Studies (CEDEM), Universitat de Lieja

Daniela Vintila és doctora en Dret i Ciència Política per la Universitat Autònoma de Madrid i investigadora postdoctoral a la Universitat de Lieja (Bèlgica). Ha estat investigadora del projecte Pathways a la Universitat de Leicester (Regne Unit). Les seves principals línies de recerca són la ciutadania europea i la participació i la representació política de la població d’origen immigrant.

Laura Morales, Sciences Po

Laura Morales és catedràtica de Política Comparada a Sciences Po (París, França) i investigadora principal de l’equip britànic del projecte Pathways (http://www.pathways.eu/). Les seves línies de recerca se centren en aspectes relacionats amb la participació política, l’opinió pública, els partits polítics i les dinàmiques polítiques relacionades amb la immigració.