Del sedentarisme a la hipermobilitat. Mesura i determinants de les històries d’(im)mobilitat residencial en contextos urbans

Main Article Content

Isabel Palomares-Linares
Maarten van Ham
Malgrat el bagatge acumulat en altres països, a Espanya, les fonts de microdades disponibles en matèria de mobilitat han resultat insuficients per afrontar anàlisis de les històries individuals residencials i espacials dins de contextos urbans. Aquest treball permet fer una primera aproximació a l’estudi d’aquestes històries en un context metropolità espanyol. Basant-nos en una enquesta de Granada amb informació sobre el total de canvis domiciliaris i espacials —entre barris— realitzats en un període de deu anys, proposem un mètode de regressió de comptatge Hurdle per a l’estudi de les històries d’(im)mobilitat i descobrim la influència de quatre dimensions bàsiques (transcurs vital, estat en la carrera residencial, posició social i tipus de barri on es resideix) en la generació de trajectòries més (o menys) sedentàries. Els resultats d’aquest article indiquen que la immobilitat residencial i espacial respon a factors com el grau d’arrelament dels individus i de les llars. Tanmateix, la hipermobilitat està connectada amb perfils joves i amb poques càrregues familiars. La posició social i el tipus de barri on es resideix emergeixen com a factors explicatius rellevants a l’hora d’entendre trajectòries més sedentàries.

Paraules clau:

(im)mobilitat residencial, (im)mobilitat espacial, regressió de comptatge, transcurs vital, carrera residencial, posició social, barri

Article Details

Com citar
Palomares-Linares, Isabel; and van Ham, Maarten. “Del sedentarisme a la hipermobilitat. Mesura i determinants de les històries d’(im)mobilitat residencial en contextos urbans”. Papers: revista de sociologia, vol.VOL 102, no. 4, pp. 637-71, https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/329244.
Biografies de l'autor/a

Isabel Palomares-Linares, Universitat de Granada

Isabel Palomares-Linares és llicenciada en Sociologia per la Universitat de Granada, màster en Problemes Socials: Direcció i Gestió de Programes Socials per la Universitat de Granada i becària d’FPU. Actualment fa la tesi doctoral sobre factors d’(im)mobilitat residencial.

Maarten van Ham, Universitat Tecnològica de Delft

Maarten van Ham és doctor en Geografia Humana per la Universitat d’Utrecht. Actualment, és professor en el Departament OTB de la Universitat Tecnològica de Delft i professor en la Universitat de Saint Andrews. A OTB lidera el grup Urban and Neighbourhood Change. Des de 2014, és IP del projecte «Socio-spatial inequality, deprived neighbourhoods, and neighbourhood effects (Deprivedhoods)» —ERC Consolidator Grant.