Comunicació no verbal: el missatge arquetípic dels gestos en la gàrgola i la seva re-lació amb l’imaginari artístic actual

Main Article Content

Begoña Martínez Yáñez

L’Edat Mitjana és una època altament simbòlica que comunica principalment de manera no verbal. La gàrgola participa de forma significativa d’aquest simbolisme i capacitat comunicativa, però és una de les representacions artístiques que gaudeix de menys atenció per part de la Història de l’Art. Aquest estudi busca connectar la seva capacitat comunicativa no verbal amb representacions artís-tiques actuals. Aquestes sinergies ens permetran establir ponts entre l’art actual i la gàrgola. El mètode consisteix en un recorregut iteratiu que va connectant els aspectes fonamentals de la gàr-gola amb una selecció d’autors i obres actuals que comparteixen els seus valors. Aquestes conne-xions orienten vers el respecte i la coherència simbòlica d’uns i altres, i ens permeten acostar l’apre-nentatge de la gàrgola des de l’estudi de l’art actual.

Paraules clau:

cultura visual, comunicació visual, gàrgola, gest, imaginari.

Article Details

Com citar
Yáñez, Begoña Martínez. “Comunicació no verbal: el missatge arquetípic dels gestos en la gàrgola i la seva re-lació amb l’imaginari artístic actual”. Observar, no. 17, pp. 44-65, https://raco.cat/index.php/Observar/article/view/422217.