Revisitant Umbichnus inopinatus Martinell et al. 1999, una perforació enigmàtica a la xarnera de bivalves heteroconquis
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Umbichnus inopinatus és una incnoespècie nominada per Martinell et al. (1999). Aquesta perforació en forma de sac apareix en la xarnera de nombroses espècies de bivalves heteroconquis des del Paleocè fins a l'actualitat. Tanmateix, no es coneix el seu productor i s'atribueix a algun grup de cucs comensals. S'han distingit dues morfologies bàsiques que varien entre elles: una de perfil lineal i una altra de perfil arraïmat. S'ha esmenat, per tant, la diagnosi inicial. En aquest treball es reporta la seva presència en 85 espècies de bivalves a partir de la revisió de diverses col·leccions malacològiques i de la bibliografia publicada. La repartició geogràfica d'U. inopinatus i, per tant, del seu productor ha augmentat des del Paleocè (present a 2 espècies de bivalves). La major diversitat d'hostes s'ha observat al Miocè amb 28 espècies, mentre que del Pliocè han estat 21 espècies. Actualment, els hostes detectats pertanyen a 10 espècies diferents. Es proposen unes rutes de colonització des de les costes paleocenes del nord de França i la expansió per les conques eocenes europees i nord-americanes. Al Miocè arriba a les costes sud-americanes i, al Pliocè, a les de Califòrnia. Al Quaternari estaria limitat a zones de mars freds, però a l'actualitat es troba a gran part dels oceans.
Article Details
Articles més llegits del mateix autor/a
- Rafel Matamales-Andreu, Josep Juárez, Jordi Martinell, Estructures de macrobioerosió en Persististrombus latus (Gmelin, 1791) del Pleistocè superior de Mallorca (illes Balears, Mediterrània Occidental) , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 7 (2017)
- Enric Forner, Rosa Domènech, Jordi Martinell, Parasitisme en equinoïdeus de l’Albià (Cretaci Inferior) de la serralada Ibèrica , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 12 (2022)
- Jordi Martinell, Rosa Domènech, Bioerosió en mol·luscs pleistocens de la plataforma marina catalana , Nemus. Revista de l'Ateneu de Natura: Núm. 12 (2022)