Infertilitat i dol perinatal
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Introducció. El retard d'edat en el desig concepcional ha suposat un augment en la dificultat de reproducció que s'està veient compensada pel desenvolupament de les tècniques de reproducció assistida, tot i que els sentiments que acompanyen el seu ús són els mateixos que en el dol perinatal, no sempre són reconeguts. Objectiu. Explorar els sentiments de dol de les dones i les seves parelles en el procés d'esterilitat, des que accedeixen a la primera consulta d'esterilitat als Hospitals de Sant Joan i d'Alcoi, fins a la derivació a les tècniques de fecundació in vitro. Metodologia. Recerca qualitativa des del seu vessant fenomenològic. Recollida de dades mitjançant entrevistes en profunditat individuals. La informació va ser gravada, transcrita, codificada, triangulada i interpretada. Anàlisi mitjançant l'eina validada Atles-ti 8. Resultats. Es van identificar tres categories: sentiments de l'esfera psicològica, social i espiritual; aquestes s'han agrupat en dotze subcategories: ansietat, frustració, tristesa, por, ambivalència emocional, justificació, solitud, banalització, cerca de significat, culpa i acceptació. Conclusió. Les parelles incloses en programes de reproducció assistida, van manifestar sentiments de dol que coincideixen amb el dol perinatal (ansietat, por, frustració, ambivalència, aïllament social, banalització, cerca de significat, culpa i acceptació). Continuen existint diferències de gènere. El suport de familiars, amics i professionals és imprescindible. Es posa de manifest la necessitat de millorar la qualitat de l'atenció amb una continuïtat dels professionals formats per tal que puguin donar una atenció integral, i amb l'existència de protocols.
Article Details
(c) MUSAS. Revista de Investigación en Mujer, Salud y Sociedad, 2024
Drets d'autor
L'autor/a que publica en aquesta revista està d'acord amb els termes següents:
- L'autor/a conserva els drets d’autoria i atorga a la revista el dret de primera publicació de l’obra.
- Els textos es difondran amb la llicència de Reconeixement-NoComercial CC BY-NC, la qual permet a qualsevol persona mesclar, adaptar i crear a partir de la vostra obra sense finalitat comercial. I les seves noves obres derivades, tot i que han de reconèixer-vos i no poden ser utilitzades comercialment, no han d'estar subjectes a una llicència amb els mateixos termes que l'obra original.
Teresa María Martínez Mollá, Centro Salud Hospital Santa Faz-Ayuntamiento
Matrona. Antropóloga. Doctorado: Universidad de Alicante. Cultura de los cuidados. Tutora y profesora de prácticas de la Unidad Docente de Matronas de la Comunidad Valenciana. Puesto de trabajo: matrona en en Centro de salud hospital Provincial-Pla. Alicante.
Maria Esperanza Martínez-Ruiz, Hospital General Universitario de Elche
Matrona. Hospital General Universitario de Elche. (Elche, España)
Articles més llegits del mateix autor/a
- Maria Esperanza Martínez-Ruiz, Teresa María Martínez-Mollá, Els bressols d’abraçades en l’elaboració del dol perinatal. Una revisió bibliogràfica , MUSAS. Revista de Investigación en Mujer, Salud y Sociedad: Vol. 9 Núm. 1 (2024): El dol silenciat: Infertilitat i pèrdua perinatal