Impacte de l'aplicació d'un Model d'Intervenció Multinivell en petits grups a l'aula per a la millora de la lectura en alumnes de tercer grau
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Aquest estudi examina la viabilitat i limpacte dadaptar el model dintervenció multinivell de Resposta a la Intervenció (RTI) al context de les aules argentines, enfocant-se específicament en la millora de la lectura en estudiants de tercer grau a partir de la capacitació a docents. El model RTI tradicional, que generalment presenta intervencions escalonades en el temps, va ser reestructurat ajuntant la proposta de tier1 i tier2, per permetre que els docents planifiquin i executin seqüències d'instrucció de tres nivells simultàniament dins el mateix ambient de l'aula. Aquesta adaptació va tenir com a objectiu abordar la trajectòria daprenentatge única de cada estudiant proporcionant bastida a mida. La investigació es va dur a terme amb 164 estudiants de tercer grau de dues escoles privades a la Província de Santa Fe, Argentina. Va fer servir un disseny quasi-experimental per avaluar l'impacte de la intervenció en les habilitats de lectura. Els docents van ser capacitats en pràctiques de lectura i escriptura basades en l'evidència, així com en el model RTI adaptat, que proposava ensenyament explícit a tot el grup i després el treball en petits grups per nivells dins de l'aula, sota la guia del mateix mestre . L'efectivitat de la intervenció es va avaluar mitjançant l'eina d'avaluació digital “Screening del Nivell Lector” en tres moments: a l'inici de la intervenció, després de la seva aplicació i sis mesos més tard sense intervenció addicional. Les troballes inicials van revelar que els estudiants del grup d'intervenció, en comparació amb un grup de control, van mostrar una millora significativa en el rendiment lector immediatament després de la intervenció. Aquest progrés es va mantenir en el temps, amb una disminució del nombre d'estudiants en risc de dificultats de lectura. L'estudi recolza l'efectivitat de la instrucció explícita i el treball en grups petits per millorar la competència lectora. A més, el model RTI adaptat demostra ser un enfocament prometedor per a entorns educatius amb recursos limitats on el suport docent addicional és escàs.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial 4.0.
(c) Rufina Pearson, Lucila Le Rose, Melina Juárez, 2024
Drets d'autor
Els autors que publiquen en aquesta revista accepten els següents termes:
a. Els autors conserven els drets d’autor i d’organisme a la revista el dret de la primera publicació
b. Els textos que es publicaran sota una Llicència d'Atribució No Comercial Creative Commons permeten altres activitats del treball, sempre que inclogui un reconeixement de l’autorització del treball, la seva actualització inicial en aquesta revista i els termes de la llicència, i no se'n faci un ús comercial.
Rufina Pearson, Universidad Católica Argentina
Rufina Pearson
Doctora y Licenciada en Psicopedagogía (UCA).
Master en Educación Especial por la Universidad de British Columbia, Canada.
Investigadora Principal en la UCA CIPP en la línea Procesos de Aprendizaje Escolar. Temas: conciencia fonológica, lectura, matemática, bilingüismo. Dislexia y Discalculia.
Profesora de la Universidad Austral en Didáctica de la Lengua y Literatura. Profesora de Grado UCA en Evaluación Psicopedagógica, Fundamentos de Evaluación Psicopedagógica y Clínica de Niños. Profesora en diversos cursos de Postgrado en la UCA y otras instituciones.
Disertante en Congresos Nacionales e Internacionales. Especialista en Problemas de Aprendizaje. Diagnóstico y Tratamiento. Capacitadora de docentes y profesionales.
Directora del equipo JEL Aprendizaje. Autora de los programas JEL-JELK y coautora del programa JELMATK y del test JELMAT. Autora de los libros: ¨Dislexia, una forma diferente de leer¨ y “Una forma diferente de Aprender-Tratamiento Psicopedagógico” de editorial Paidós. Desarrolló un screening del nivel lector gratuito, con impacto a nivel nacional e internacional, que cuenta actualmente con más de 30000 datos.
Lucila Le Rose, Centro de Investigaciones en Psicología y Psicopedagogía Pontificia Universidad Católica Argentina
Lucila Eugenia Le Rose. Lic. en Psicopedagogía UCA. Adscripta en Investigación en Centro de Investigaciones en Psicología y Psicopedagogía (CIPP-UCA). Atención clínica a niños y adolescentes con dificultades de aprendizaje. Partner del equipo Jel Aprendizaje. Profesora Asistente en cátedra “Orientación y Tratamiento en Clínica Psicopedagógica de Niños” en carrera de Lic. en Psicopedagogía UCA.
Melina Juárez, Centro de Investigaciones en Psicología y Psicopedagogía Pontificia Universidad Católica Argentina
Melina Juarez, Mg. en Neuropsicología Infantil UNSAM (en curso). Lic. en Psicopedagogía UCA. Adscripta de Investigación Tipo II. Centro de Investigaciones en Psicología y Psicopedagogía. Pontificia Universidad Católica Argentina. Atención clínica a niños y adolescentes con dificultades de aprendizaje. Member Equipo JEL Aprendizaje.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Rufina Pearson, Lucila Le Rose, Melina Juárez, Impacte de l'aplicació d'un Model d'Intervenció Multinivell en petits grups a l'aula per a la millora de la lectura en alumnes de tercer grau , Journal of Neuroeducation: Vol. 5 Núm. 1 (2024): Monogràfic. Avenços i desafiaments en la comprensió lectora: evidència científica i neuroeducació per millorar l'alfabetització i la lectura - Vol. 5, Núm. 1 (2024)