La metodologia SAPIENS entra a l'institut (projecte de recerca, 4t d'ESO) BULLIFOUNDATION a l'educació [art. versió Neuromads]
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
S’aposta per exportar, a l’ ámbit educatiu, el projecte de la metodologia Sapiens de ElBulliFoundation (creat en el món culinari). Aquest aporta unes pautes, detallades i marcades (alhora flexibles i adaptables a les diferents situacions) que permeten iniciar-se a fer una investigació sobre un tema malgrat no ser un científic expert i no tenir una hipòtesi definida.
L’objectiu d’aquesta pràctica és provar Sapiens, com a metodologia que permet, a l’alumnat d’un grup de 4t d’ESO, iniciar-se a fer una recerca científica. Proporcionar eines més pautades i recursos amb un nou enfoc per a fer anàlisis i estudis.
Es vol donar a conèixer aquest nou estil de recerca a l’equip docent, i fer-los-ho experimentar.
Seguint el currículum marcat per la Generalitat de Catalunya, els alumnes de 4ESO del grup de diversitat (Projecte singular- Conveni) han realitzat el Projecte de recerca dels oficis seguint aquesta nova estructura.
Es parteix d'una anàlisi qualitativa, holista, que assumeix una realitat dinàmica. Es treballa des d’un paradigma constructivista, partint de la lògica inductiva. S’observen i s’estudien els significats dels fets i els seus comportaments. Es vol entendre el context, les persones i les interaccions que s’hi donen.
A nivell general, la valoració ha estat molt bona des de tots els vessants: els alumnes han estat pautats i, en tot moment, sabien com podien avançar de manera autònoma sense demanar ajuda constant ni aprovació, no han necessitat atenció individualitzada. Han desenvolupat la seva recerca i la seva comunicació oral a final del procés seguint els passos que ofereix Sapiens.
A nivell docent ha estat qualificat com a sistema de treball eficaç i eficient, fàcilment extrapolable a diferents tasques i/o àmbits de treball.
L’experiència ha estat exitosa, emocionant i molt bonica. Ha permès aplicar el disseny universal d’aprenentatge (DUA), eliminant barreres d’accés i permetent una inclusió real de l’alumnat en la tasca.
Tot l’alumnat del grup ha conegut en profunditat un ofici que havia existit i ha comprovat si ha continuat en el temps, potser reinventat? o bé s’ha perdut i ha quedat en el record.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial 4.0.
(c) Montse Planas de Farnés, 2024
Drets d'autor
Els autors que publiquen en aquesta revista accepten els següents termes:
a. Els autors conserven els drets d’autor i d’organisme a la revista el dret de la primera publicació
b. Els textos que es publicaran sota una Llicència d'Atribució No Comercial Creative Commons permeten altres activitats del treball, sempre que inclogui un reconeixement de l’autorització del treball, la seva actualització inicial en aquesta revista i els termes de la llicència, i no se'n faci un ús comercial.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Montse Planas de Farnés, La metodologia SAPIENS entra a l'institut (projecte de recerca, 4t d'ESO) , Journal of Neuroeducation: Vol. 5 Núm. 1 (2024): Monogràfic. Avenços i desafiaments en la comprensió lectora: evidència científica i neuroeducació per millorar l'alfabetització i la lectura - Vol. 5, Núm. 1 (2024)