Algunes consideracions fiscals sobre l’economia col·laborativa
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
L’economia col·laborativa, en el marc de l’economia digital, està basada en la idea de compartir en comptes de posseir. És una realitat que augmenta de forma constant i imparable a gran velocitat, doncs utilitza plataformes electròniques per compartir i intercanviar productes i serveis que, alhora, s’expandeixen en un desafiament clar i obert per a les empreses tradicionals. Aquest fenomen presenta, alhora, moltes oportunitats, però també certs reptes als quals cal donar una resposta adequada. Per tant, cal que aquesta activitat sigui objecte de regulació, tant a escala nacional com internacional, per tal de preservar els drets de tots els agents implicats, alhora que es garanteixi el compliment de les seves obligacions, en especial, les fiscals.
El tractament fiscal de l’economia col·laborativa és complex i no és únic, doncs depèn del tipus concret d’iniciativa que es tracti i també de l’operador implicat. A més, en moltes ocasions és un fenomen que cal analitzar des del punt de vista de la fiscalitat internacional, ja que entren en concurrència diferents ordenaments tributaris nacionals, al tractar-se d’operacions transnacionals. Per tant, resulta imprescindible establir vies de col·laboració entre les plataformes i les administracions tributàries en matèria d’informació i recaptació que assegurin l’aplicació correcta del sistema tributari.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a IDP estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, se'n permet la còpia, distribució i comunicació pública sempre que se citi l'autor del text, la revista i la institució que els publiquen (IDP. Revista d'Internet, Dret i Política i UOC), tal com consta en la citació recomanada inclosa a cada article. No se'n poden fer obres derivades.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
L'autor ha de declarar que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Ana Maria Delgado, Universitat Oberta de Catalunya
Catedràtica de Dret Financer i Tributari.
Directora dels Estudis de Dret i Ciència Política.
Directora del màster universitari de Fiscalitat.
UOC
Rafael Oliver Cuello, ESERP Business & Law School
Professor titular de Dret financer i fiscal
ESERP Business & Law School
Articles més llegits del mateix autor/a
- Ana Maria Delgado, X Jornada de Documentació del Dret i Tecnologies de la Informació i la Comunicació , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 29 (2019)
- Ana Maria Delgado, Jornada sobre habilitats professionals de l'advocat i de l'assessor fiscal , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 29 (2019)