Anàlisi crítica del procediment simplificat de mediació en línia per a reclamacions de quantitat de la Llei 5/2012, de mediació civil i mercanti
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Una de les qüestions essencials que intenta pal·liar la introducció de la mediació en línia a Espanya és el greu problema de les dilacions indegudes en els processos. La Llei espanyola 5/2012, de mediació en assumptes civils i mercantils, recull algunes previsions relatives a les actuacions per mitjans electrònics que lliguen amb l'article núm. 9 de la Directiva 2008/52/CE, de mediació civil i mercantil, en virtut de la qual els Estats membres fomentaran, pels mitjans que considerin oportuns, l'accés del públic en general, particularment per via d'internet, a la informació sobre la manera de posar-se en contacte amb mediadors i organismes que prestin serveis de mediació. La norma només imposa dues exigències a l'ús de la tecnologia: garantir la identitat dels intervinents i el respecte als principis de la mediació previstos en la pròpia Llei. La digitalització dels procediments és la idea central, de manera que les parts puguin disposar del procés en qualsevol moment i decidir de mutu acord transformar un procediment presencial en un d'electrònic i a la inversa. La Llei preveu un procediment simplificat que es desenvolupa per mitjà del RD 980/2013, de 13 de desembre. Cal distingir, en conseqüència, dos procediments de mediació diferents: el tradicional, que pot desenvolupar-se de manera presencial o en línia, i el procediment simplificat electrònic, per a determinades reclamacions de quantitat, quan les pretensions de les parts no es refereixin a arguments de confrontació de dret i no excedeixi de 600 euros. Alguns canvis d'orientació per la via del desenvolupament reglamentari resulten de legalitat discutible, com es veurà.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a IDP estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, se'n permet la còpia, distribució i comunicació pública sempre que se citi l'autor del text, la revista i la institució que els publiquen (IDP. Revista d'Internet, Dret i Política i UOC), tal com consta en la citació recomanada inclosa a cada article. No se'n poden fer obres derivades.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
L'autor ha de declarar que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Aura Esther Vilalta, Professora agregada de Dret civil (UOC)
Profesora Agregada de Derecho Civil acreditada a Cátedra (UOC)
<http://www.uoc.edu/webs/avilalta/ES/curriculum/index.html>Articles més llegits del mateix autor/a
- Aura Esther Vilalta, Presentació: Mediació sectorial i digitalització , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 25 (2017)
- Aura Esther Vilalta, La formació de l’expert mediador i els estàndards de qualitat. Particularitats que imprimeix l’entorn electrònic , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 20 (2015)
- Aura Esther Vilalta, “La mediació en la sostracció internacional de menors” Conferència en el marc del Dia Europeu de la Mediació , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 24 (2017)
- Aura Esther Vilalta, Jornada sobre la formació del mediador i estàndards de qualitat , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 20 (2015)
- Aura Esther Vilalta, Resolució electrònica de disputes. Primeres reflexions entorn de la necessitat d'un marc normatiu internacional , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 10 (2010)