Què és la tecnopolítica? Esquema conceptual per a entendre la política en l’era digital
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
En aquest article volem reconsiderar el terme tecnopolítica i veure què significa en la política democràtica dels nostres temps. Comencem indagant l’ús inicial del terme i com aquest s’ha anat transformant per mitjà de les diverses i contradictòries adaptacions de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) en els òrgans de govern, les organitzacions civils i els moviments populars. En la literatura acadèmica es poden apreciar dues corrents principals. D’una banda, hi ha els estudis sobre la política millorada gràcies a internet (coneguda com a “administració electrònica”) i la Política 2.0, les quals fan referència a la facilitació de pràctiques existents, com la votació electrònica, les campanyes i les peticions per internet. I, d’altra banda, la segona corrent de la perspectiva de la influència d’internet se sustenta en la idea que les TIC són essencials per a l’organització d’una política transformadora i controvertida, la participació ciutadana i els processos deliberatius. Els estudis han utilitzat sovint, amb una o altra etiqueta, idees de la tecnopolítica en termes indefinits o imprecisos per descriure la influència de les tecnologies digitals en el seu àmbit d’investigació. Després de dur a terme una feina crítica de revisió i classificació dels conceptes principals emprats en la literatura per descriure actuacions polítiques basades en les TIC, interpretem un model conceptual de tecnopolítica orientat a dos desenvolupaments contrarotatoris: centralització versus descentralització. És un esquema format per les cinc dimensions context, escala i direcció, propòsit, sincronització i actors. Aclarirem aquests desenvolupaments i estructurarem els modes formals i informals de les pràctiques polítiques. N’explicarem les dimensions fent servir exemples reals per il·lustrar les característiques úniques de cada camp d’acció tecnopolítica i la dinàmica de poders que hi influeixen.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a IDP estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, se'n permet la còpia, distribució i comunicació pública sempre que se citi l'autor del text, la revista i la institució que els publiquen (IDP. Revista d'Internet, Dret i Política i UOC), tal com consta en la citació recomanada inclosa a cada article. No se'n poden fer obres derivades.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
L'autor ha de declarar que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Can Kurban, New School for Social Research
Alumno del programa de doctorado de Ciencia política
Ismael Peña-López, Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Profesor en Estudios de Derecho y Ciencia Política
Investigador del Internet Interdisciplinary Institute (IN3)
Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Maria Haberer, Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Estudiante del programa de doctorado Sociedad de la información y el conocimiento
Internet Interdisciplinary Institute (IN3)
Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Articles més llegits del mateix autor/a
- Ismael Peña-López, Simulació sobre conflicte i mediació a Twitter , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 22 (2016)
- César Pablo Córcoles, Ismael Peña-López, Web 2.0 i difusió de la recerca: ressenya del seminari , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 3 (2006)
- Ismael Peña-López, Cap al govern electrònic 2.0: repàs del IV Congrés sobre Dret i Política a Internet - Bloc de Política , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 7 (2008)