Marc normatiu i institucional del nou dret de participació i les TIC: anàlisi des de les experiències autonòmiques
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
L'aprofitament de les possibilitats que les TIC proporcionen als ciutadans per a participar en els processos de presa de decisions dels governs constitueix un debat de primer ordre en el context actual. Aquestes noves formes de relació entre la ciutadania i els poders públics sembla que promouen una evolució d'un sistema democràtic representatiu a una democràcia conversacional i oberta que el complementa i perfecciona. El propòsit d'aquest treball és analitzar la progressiva assumpció normativa, i també l'aplicació i els efectes polítics i socials de la participació electrònica en les estratègies recents impulsades en l'àmbit autonòmic. Aquestes reflexions són una aportació parcial a la realitat global que les TIC generen, atès que aquí s'estudien les iniciatives institucionals, sens perjudici del sorgiment d'altres moviments que s'impulsen des de la mateixa ciutadania i al marge d'aquest marc institucionalitzat. La conclusió principal d'aquest repàs és que les TIC són un instrument més per a aprofundir en el dret de participació, entenent que la democràcia electrònica consisteix primer de tot en democràcia.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a IDP estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, se'n permet la còpia, distribució i comunicació pública sempre que se citi l'autor del text, la revista i la institució que els publiquen (IDP. Revista d'Internet, Dret i Política i UOC), tal com consta en la citació recomanada inclosa a cada article. No se'n poden fer obres derivades.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
L'autor ha de declarar que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Sergio Castel Gayán, Govern d'Aragó
Cap del Servei de Participació Ciutadana. Departament de Presidència i Justícia del Govern d'Aragó